„A zsidókat el lehet szakítani a Szentföldtől, de a Szentföldet tőlük sohasem”

Lemezbemutató koncertet adott a Beyn Hayamim zenekar az Erkel Színházban. Gulisio Tímea kritikája.

Négyezer év két órában

Szeretem, ha a hagyományos a modernnel jár kézen fogva. Még hogy a régiek öröksége nem vihető át a jelenlegi, elektronikát az anyatejjel magába szívó nemzedékre!!

A műfajok keverése nagy divat mostanság, az úgynevezett világzene egy nagy fazék, nincs, amit be nem fogadna. Hogy mégis mit öntenek bele, az már csak a „szakácsok” ízlésén múlik. Hogy kinek hogy ízlik, az megint más kérdés.

Én megettem. Nem mindenki. Engem elvarázsoltak a már jól ismert dallamok, és magamban dúdoltam velük, már amikor hallottam az énekeseket. A hangosítás nem volt a legjobb, de hát így van ez, nem egyszerű megoldani, hogy ne is gerjedjen, hallják is magukat, és a többi. Tudom, mert magam is zenélek.

Négyezer év két órában. Kicsit túlnyúltunk az időkereten, de egyáltalán nem bántam, pláne, hogy a közbeiktatott szünetben mindenki kedvére élhette a nagybetűs társasági életet. Mert itt is vannak, akik csak azért jönnek. De nem baj. Már az ókori Rómában is, ahogy mondani szokták…

A szünet utáni rész erősebben megérintett. Az itt elhangzott dalok előadásmódja közelített a hagyományoshoz sokak nagy örömére. Az izraeli himnusz közben mindenki felállt. Ez természetes, és elvárt dolog, mondhatják esetleg, de nem egy koncerten, pláne nem egy színházban. Engem egészen megrendített a tömeget megmozdító tisztelet.

Mit takar a Beyn Hayamim név és egy kis számmisztika

A Beyn Hayamim kifejezés egyik jelentése „Tengerek között”. Egyszerre utal Közép-Európára, a zsidóság harmadik felemelkedésének és megerősödésének helyszínére, de jelenti magát a Szentföldet is, mint tengerek közötti tájat, vagy akár a teljes földkerekséget. Ezen kívül „Napok között”-nek is olvasható, mely olvasat a variánsával befogja azt a kortalan történelmi látásmódot, amit a zenekar képvisel.

Egy kis számmisztika. Mózes II. könyve után a 13 a szeretet és a kegyelem száma. Megfordítva is igaz, mert a szeretet szónak a héberben a gematrikus értéke tizenhárom, míg a négybetűs Istennév numerikus értéke a huszonhat, azaz kétszer a szeretet. Egész „véletlenül”, a Beyn Hayamim is tizenhárom tagból áll, persze az állandó vendégeikkel ez akár 17 főre is bővülhet. Az együttes első lemezén 10 dal szerepel, amelyből az egyik dal 4 tételes, így a lemezükön tulajdonképp 13 dal szerepel!

Hosszú hajú metálos zsidó zenét játszik

A zenekar vegyíti a tradicionális zenét a szimfonikus rockkal, a progresszív világzenével, a funkyval. Utoljára egy jazz koncerten láttam olyat, hogy a muzsikusok egy koncerten belül többször jutottak főszerephez. Igaz, hosszú hajú metálost sem hallottam még zsidó zenét játszani. És meg kell vallani, kifogástalanul játszott. A technika ördöge megtréfálta, ő meg visszatréfált neki. Két halott barát emlékére játszott dal is elhangzott, az első egy megindítóan szép elektronikus gitárszóló volt Fekete Tamás, az egyik alapító tag, a legtöbb dal szerzőjének előadásában. Ki hinné, hogy egy lelketlennek titulált elektromos hangszer is így tud sírni. Persze nem akárki kezében…

Külön tisztelet a pultok mögött, a háttérben ülő akusztikus zenészeknek, akik hősiesen küzdötték végig a koncertet a félhomályban, ahová a reflektor fénye már nem ér el. Haulik Emese hegedű szólói megadták a dallamok ívét, és a klasszikus zene magasztos eleganciájával tartották össze a sokszínű, néhol majdnem széteső produkciót. Néha a mellettem ülők összesúgtak, hogy ez most melyik szám. Ez a zavar annak tudható be, hogy szerintem kissé túl hosszúra nyúltak a kiállások, és ilyenkor mintha a zenészek is elvesztették volna a fonalat. De profikhoz illőn megoldották a nehézségeket, kitűnően improvizáltak. És végül – majdnem – minden a helyére került.

Kiemelném Klavanszky Anatolij-t, aki idős kora dacára végig kifogástalanul énekelt. Nála éreztem legjobban, hogy dalai szívből, mély hitből és átélésből fakadnak.

Fináli Gábor rabbi – aki mellesleg kiválóan énekel – érdekes dolgokat mesélt a szív fogalmának különböző jelentéseiről, a számmisztika rejtelmeiről, és a dalok keletkezésének történetéről. Kiderült például, hogy a Hatikvah egy reneszánsz bestsellerből származik. A Rabin-gyilkosság egy véres részletére is fény derült. És nem maradt el a Tóra-magyarázat és a humor sem.

A koncert minden hibájával együtt erőteljes, messzemenőkig építő, spirituális esemény volt. Felejthetetlen élmény marad, mint egy egzotikus utazás. Emlékeztet arra, hogy a zsidókat el lehet szakítani a Szentföldtől, de a Szentföldet tőlük sohasem. A koncert a korokon, műfajokon átívelő összetartozást mutatta meg.

A zenekar tagjai:

Fekete Tamás (gitár, zeneszerzés), Szendőfi Balázs (basszusgitár), Fináli Gábor (ének, felvezető szöveg), Kováts Miron (cselló), Kovátsné Fehér Zsanett (fuvola), Klavanszky Anatolij (ének), Ledinger Carmen (ének), Haulik Emese (hegedű), Gacsály Róbert (dob), Dobó Enikő (ének), Szakács Hajnalka (ének), Kertész Mónika (opera), Geiger Lajos (opera), Fenyő Fruzsina (ének), Haasz Veronika (zongora), Székely Csaba (brácsa).

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp