Hitlerjugendben szolgáló zsidó fiúról neveztek el iskolát Németországban

A 93 éves Solomon Perel a háború alatt egy Hitlerjugend iskolába járt, ahol sikerült eltitkolnia valódi identitását. Most Braunschweig városa iskolát nevez el róla.

„Nem szeretem a bosszút, de az biztos, hogy ennél édesebb elégtételt nem is kaphattam volna a szenvedéseimért”, mondta a 93 éves holokauszt túlélő, Solomon Sally Perel, aki nemrég tért vissza Izraelből abba az észak-német városba, ahol 3,5 évet töltött a Hitlerjugend iskolában.

Solomon Perel egy helyi diákkal

1935-ben családjával együtt Lengyelországba menekült Németországból a fokozódó antiszemitizmus miatt. Ám a nácik oda is megérkeztek. Akkor az oroszok által megszállt lengyel területekre menekült, és mint úttörő kezdte meg a pályafutását a szovjet rendszerben. Amikor aztán a Wehrmacht megtámadta a Szovjetuniót, akkor ez a terület is náci megszállás alá került. Az ifjú Solomon álnéven élt és mivel német volt az anyanyelve, el tudta hitetni: volksdeutsch, aki elszakadt a családjától. Így került a Hitlerjugend elit kollégiumába, Braunschweigbe.

„A fajelméletről hallgattam órákat és katonai képzést kaptam. De sosem zuhanyoztam más diákokkal, nehogy kiderüljön, hogy körül vagyok metélve”, mesélte Solomon.

A háború vége felé Hitler az összes Hitlerjugend tagot harcolni küldte, de Perelnek itt is szerencséje volt, az ő egységét gyorsan elfogták az amerikaiak.

A braunschweigi ünnepségen a nézők állva tapsoltak

Perel 1948-ban emigrált Izraelbe, csatlakozott az izraeli hadsereghez, és harcolt a függetlenségi háborúban.

1990-ben film is készült a férfi életéről Európa, Európa címmel, amely a legjobb idegennyelvű film kategóriában Golden Globe Díjat nyert 1991-ben, és Oscar-díjra is jelölték.

Manapság Solomon Perel járja a világot és az életéről mesél, hogy minél több embernek felhívja a figyelmét a holokauszt jelentőségére.

Szeptember elején kapta az értesítést, hogy Braunschweigben iskolát neveznek el róla. Az általános iskolába több mint ezer 5-13 év közötti gyerek jár. „Ez az első olyan iskola, amely egy zsidó Hitlerjugend tanuló nevét viseli”, jegyezte meg Perel.

A teljes cikk itt olvasható:

Hitler Youth school named after Holocaust survivor

Solomon Perel, 93, fled his native Germany to Poland after Nazis came to power but was captured by the German military during the war. In pursuit of survival, he adopted a new identity and was enrolled into a Hitler Youth boarding school. Years later, the city of Braunschweig named a school after him.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp