74 éve ezen a napon lőtték agyon Radnóti Miklóst

1944. november 9-én a Győr közelében lévő Abda község határában gyilkolták meg az addigra már a végsőkig kimerült Radnóti Miklós költőt. 

1944. szeptemberében indult útnak az akkor 35 éves Radnóti Miklós munkaszolgálatos társaival együtt a jugoszláviai Borból a magyar határ felé. Miután az SS Cservenkán átvette a magyaroktól a csoport őrzését, október 7. éjjelén 700 és 1000 fő közötti munkaszolgálatost végeztek ki. Radnóti ekkor még túlélte a mészárlást, és Mohácson keresztül Szentkirályszabadjára érkezett csoportjával, ahol október végén a magyar keret visszavette a németektől a foglyok felügyeletét.

Radnóti Miklós

Az akkor már igen rossz fizikai állapotban lévő Radnóti ezt követően a győri kórháznál tűnt fel, ahol azonban nem fogadták a beteg munkaszolgálatosokat, mivel a bombázások miatt amúgy is rengeteg sebesültet kellett ellátniuk. Bár Radnóti halálának körülményeiről nincsenek pontos információk, egyes vélemények szerint Marányi Ede honvéd alezredes parancsára Abda község határában agyonlőtték a végsőkig kimerült Radnóti Miklóst és 21 társát. Az áldozatokat a község határában, egy tömegsírban temették el. 

Jegyzőkönyv a gyilkosság bűntette miatt ismeretlen tettesek ellen indított bűnügyben ismeretlen holttestek szemléjéről és boncolásáról: Abda, 1946. június 19.

Orvosi vélemény: A tömeges gyilkosság elkövetésének időpontját mintegy 1,5-2 évvel datáljuk vissza: a rothadás fokát, a ruházat állapotát a talajviszonyokkal hozva összefüggésbe. A lövések általában hátulról előrehaladó irányúak (tarkó-arc), voltak azonban ellenkező irányúak is. A bűncselekmény 22 egyén életének erőszakos módon való kioltásában állott.

A 12. számú holttest.

Ruházat: Hosszú steppelt szürke kabát, kötött nadrág, turista bakancs.
Külvizsgálat: A holttest derékban kettévált, igen kevés, szappanná vált lágyrész, nyitott testűrökkel. Tarkópikkely baloldalán belövés, fejtetőnél kilövés. Hajzat világos barna, felső fogsorban elől hiányos fogazat, alul 1-1 sárga korona.
Vélemény: Tarkón, fejtető irányú koponyalövés, rögtöni halállal.
Jegyzet: A ruházatából előkerült iratköteg huszonöt tételből áll. A papírlapokon az írás elmosódott, szétázott, nehezen olvasható. A dokumentumok szélén egységesen vörös vérfolt.

[…]

A tisztiorvos megjegyzése: A kihantolás során a 12. holttest nadrágja hátsó zsebében találtam egy talajvízzel és az oszlásban lévő holttest nedveivel átázott és földdel szennyezett jegyzetfüzetet. Ezt napon megszárítottuk és a talajtól óvatosan megtisztítottuk: ez a jegyzőkönyv Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp