Több zsidó és több Izrael-kritikus képviselő lesz az amerikai képviselőházban

Nőtt a zsidó képviselők száma a törvényhozásban, ezzel együtt viszont több Izrael ellen felszólaló képviselőjelölt is mandátumot szerzett a tegnap megtartott félidős választásokon az Egyesült Államokban.

Tegnap tartották meg a félidős választásokat az Egyesült Államokban, amelyen a szenátus ugyan a republikánusoknál maradt, a képviselőházban azonban a Demokrata Párt képviselői lesznek többségben. Utóbbi pártból sok új arc került be az amerikai törvényhozásba, öt zsidó képviselőjelölt például olyan republikánusnak számító körzetet tudott megnyerni, amelyek nagyban hozzájárultak a demokrata többséghez. Ezzel a zsidó képviselők száma az eddigi 23-ról 28-ra nőtt, ami történelmi 23 százalékos emelkedést jelent.

A demokraták nyertes jelöltjei közül négyen tettek korábban már Izraelt erősen kritizáló kijelentéseket. Mind a négyük nő és mindegyikük valamelyik kisebbség tagja, illetve ideológiailag mindegyikük a Demokrata Párt baloldali széléhez tartozik.

Egyikük, a palesztin származású Rashida Tlaib Detroitből jutott be a képviselőházba. Tlaib lesz az első olyan képviselő, aki a BDS, az Izrael-ellenes bojkott mozgalom támogatója. Tlaib szerint az egyállami megoldás lenne a megfelelő az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére, ezen kívül egy korábbi interjúban azt is kijelentette, hogy küzdeni fog azért, hogy az Egyesült Államok beszüntesse az Izraelnek juttatott katonai célú támogatásokat.

Tlaibbal együtt a Szomáliában született Ilhan Omar lesz az első muszlim képviselőnő az amerikai kongresszusban. A Minneapolisból bejutó Omar ugyan nem támogatója a BDS mozgalomnak, mivel az ellentmond az általa helyesnek tartott két állami megoldásnak. A 2012-es gázai konfliktus kapcsán viszont azt nyilatkozta, hogy Izrael gonosz tetteket művel, amikor pedig később antiszemitizmussal vádolták, azt válaszolta, hogy az „izraeli apartheid rezsimre felhívni az emberek figyelmét nem egyenlő a zsidók gyűlöletével”.

A kongresszus legfiatalabb tagja lett Alexandria Oscasio-Cortez a maga 29 évével. A magát szocialistának valló képviselőnő egy New York-i körzetet nyert meg. A Puerto Rico-i származású Oscasio-Cortez a Gázai övezet határánál zajló incidenst „mészárlásnak” nevezte, bár azt nem tudta megmagyarázni egy későbbi interjúban, hogy mit értett az alatt, amikor „Palesztina megszállásáról” beszélt. Oscasio-Cortez azzal védekezett, hogy nem igazán van otthon a közel-keleti politikában.

Alexandria Ocasio-Cortez és Rashida Tlaib

A negyedik Izraelt kritizáló demokrata jelölt, Ayanna Pressley Bostonban tudott nyerni, ahol már korábban már a városi tanács tagja volt. Pressley nem támogatója a BDS mozgalomnak, viszont támogatott egy olyan törvényjavaslatot, amely megakadályozta volna, hogy az Egyesült Államok anyagilag hozzájáruljon ahhoz, hogy Izrael palesztin gyerekeket tartson fogva.

A zsidó származású demokrata képviselő Eliot Engel, aki januártól a képviselőház külügyi bizottságát fogja vezetni, azzal nyugtatta meg az Izrael-kritikus képviselők miatt aggódókat, hogy a Demokrata Párt továbbra is támogatni fogja Izrael államot. Az Izrael mellett immár 30 éven át kiálló Engel jelenleg az egyik legbefolyásosabb képviselő a Demokrata Pártban, aki részt vesz a kormányzati kiadások ellenőrzésében.

A most 71 éves képviselő azonban nem lesz mindig ott, hogy megvédje Izraelt, szemben a frissen megválasztott fiatal és ambiciózus jelöltekkel. Viszont az sem bizonyos, hogy a most két évre a képviselőházba kerülő Izrael-kritikus demokraták jelentik majd a párt jövőjét. Sok múlik ugyanis azon, hogy a 2020-as, lényegesen fontosabb elnökválasztási évben tartott szavazáson meg tudják-e majd tartani képviselői széküket.

(Forward, JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp