Szobrot állítottak az embermentő hős katonának

Katonai tiszteletadás mellett avatták fel a Világ Igaza kitüntetésben részesült revisnyei Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy szobrát a Fiumei úti sírkertben. A szobor Stremeny Géza szobrászművész alkotása.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az avatóünnepségen elmondta: revisnyei Reviczky Imre egy igaz ember, egy nagyszerű, bátor katona volt, aki mert másként gondolkodni abban a korszakban, amelyben – Radnóti Miklós szavai szerint – szinte dicsőség volt ölni, és nemcsak parancsra – áll a  Nemzeti Örökség Intézete közleményében. 

Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy szoboravató ünnepsége a Fiumei úti sírkert Nemzeti Emlékhelyen 2018. november 6-án. (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

A posztumusz vezérőrnagy több ezer munkaszolgálatoson segített, miközben a saját és családja életét is kockáztatta. A hős katona nevét nemcsak Magyarországon méltatják ezért, hanem Romániában és Izraelben is állnak emléktáblái, s megkapta a Világ Igaza kitüntető címet – emelte ki a tárcavezető.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: Reviczky Imre szobrával a Fiumei úti sírkert története jelentősen gazdagodott, nemcsak művészeti értéke által, de a posztumusz vezérőrnagy példamutatása miatt is. Reviczky Imre megállásra és gondolkodásra késztet majd mindenkit, aki belép a sírkertbe. A főigazgató megemlékezett a nemrég elhunyt Kerényi Imréről is, aki közel egy éve kezdeményezte a szobor felállítását.

„Nem tettem semmi olyat, amiért hála és ünneplés járna. Nekem azért nem jár semmi, hogy ember igyekeztem lenni!” – mondta a háború után Reviczky, amikor köszönetet mondtak neki azok, akiket megmentett, írja Nyáry Krisztián az embermentő posztumusz vezérőrnagyról szóló Facebook-bejegyzésében. 

A hosszú posztból csak néhány Reviczky hőstettei közül:

 • Amint átvette a parancsnokságot nagybányai állomáshelyén, leállította a kegyetlenkedéseket és a munkaszolgálatosok megszégyenítését.
 • Megfelelő ruhát és felszerelést, a katonákéval egyező kosztot biztosított a munkaszolgálatosoknak.
 • A családosokat nem engedte a frontra küldeni, és mindent megtett, hogy akit csak lehet, visszarendelhessen az értelmetlen háborúból.
 • Saját felelősségére több ezer behívót küldött ki ismeretleneknek, hogy megmentse őket a deportálástól.
 • A háború végéhez közeledve a román leventéknek, az erdélyi zsidó munkaszolgálatosoknak és a székely sorkatonáknak származási helyük szerint, tájegységenként szervezett századokat, majd tudatosan otthonaik felé irányította őket. Többségük hazajutott.
 • A német parancsokság felszólította, hogy adja át neki a munkásszázadok irányítását. Visszautasította őket. A munkaszolgálatosok többségét egy távoli hegytetőre küldte „fakitermelésre”. Mindannyian megmenekültek.
 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp