Ma van a szigd, az etióp zsidók ünnepe

A szigd az etiópiai Béta Izrael közösség különleges ünnepe, amely központjában az örökkévalóval kötött szövetség megújítása áll. A szigd 2008-óta állami ünnepnek számít Izraelben.

Az etiópiai zsidók a szigd ünnepet 50 nappal jom kipur után tartják. Az ünnep neve az imához való leborulást jelent, hasonlatosan a héber miszgád szóhoz, amely a muszlim mecsetek elnevezése. A szigd napján az ünneplők böjtölnek, maga a szertartás során pedig a Béta Izrael közösség vezetői szent írásokat olvasnak fel egy magas hegyen, amely a Sínai-hegyet jelképezi.

Szigd ünnep Jeruzsálemben 2008-ban (Fotó: Wikipedia)

A szigd tulajdonképpen egy újabb fokozata a jom kipuri engesztelésnek. Az ünnep központjában a zsidó nép örökkévalóval között szövetség megújítása áll. Továbbá a Tórához való kapcsolat megerősítése, a zsidó identitás és a micvák, a kötelességek betartásának fontosságára való felhívás, valamint a közösségi együttlét fontossága is részét képezi az ünnepnek.

Izraelben először a ’80-as években az országba érkező etióp zsidók kezdték el a szigd ünnepet megtartani. Kezdettben különböző magaslati helyeken rendezték meg a szertartást, egy ideje azonban a jeruzsálemi Sion-hegy lett az ünnep központi helyszíne. A szertartás végeztével az ünneplő tömeg imádkozva és énekelve a Siratófalhoz vonul. 2008 júniusában az izraeli parlament, a Kneszet törvénybe iktatta a szigd napját, mint állami ünnepet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp