Brüsszelben nyit irodát a Tett és Védelem Alapítvány

A Tett és Védelem Alapítvány 28 európai országra terjeszti ki tevékenységét a magyar kormány támogatásával. Köves Slomó felhívta az EU többi tagállamának kormányát, hogy mihamarabb  csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A chabad európai szervezete, az Európai Zsidó Szövetség tartott kétnapos konferenciát Brüsszelben, ahol Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija bejelentette, hogy az általa alapított Tett és Védelem Alapítvány (TEV) egy európai szintű szervezetet hoz létre. Az új kezdeményezés az erősödő európai antiszemitizmussal szembeni fellépéshez nyújt hatékony segítséget – olvasható a TEV közleményében.

Az Európában az utóbbi években tapasztalt antiszemita atrocitások számának emelkedése arra sarkalta a Tett és Védelem Alapítványt, hogy kiterjessze tevékenységét a teljes európai térségre. A TEV európai zsidó szervezetekkel együttműködve nyit irodát Brüsszelben, hogy olyan antiszemitizmust monitorozó, kutató és elemző, valamint jogvédelemmel foglalkozó európai központ jöjjön létre, amely képes  lesz egységes szakmai módszertan alapján hitelesen fellépni a verbális és fizikai erőszakkal párosuló antiszemita indíttatású cselekmények ellen.  

Az új szervezet különös hangsúlyt fektet a tradicionális szélsőjobboldali zsidógyűlöletre és az utóbbi években Európára nehezedő migráció következtében felerősödött, a szélsőséges muszlim irányzatokhoz köthető gyűlöletkeltéssel és agresszióval, valamint az ezzel párhuzamosan az Izrael-ellenességbe bújtatott szélsőbaloldali antiszemitizmussal szemben.

Magyar vezetéssel veszi fel a harcot az antiszemitizmus ellen az EU – Kibic Magazin

A TEV 28 országra terjeszti ki tevékenységét a magyar kormány támogatásával Budapest, 2018 november 6. – Az európai zsidóság helyzetével foglalkozó

Az új szervezet a zsidó közösségek saját erőforrásából a magyar kormány támogató partnerségével jön létre. Köves Slomó bejelentette, a magyar kormány remélhetőleg a következő hetekben egy olyan határozatot fog elfogadni, amelyben konkretizálódik a támogató elköteleződés. Az EMIH vezető rabbija felhívta az EU többi tagállamának kormányát, mihamarabb hasonló elkötelezettséggel csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Bodnár Dániel, a TEV elnöke elmondta, a felálló nemzetközi szervezet az EU 28 tagországban végez majd rendszeres közéleti antiszemitizmus monitoring, és társadalmi előítéletesség kutatásokat, beleértve a török és arab nyelvű média és közösségi média figyelését. 

Emellett jogalkotói javaslatokat fogalmaz meg és jogi tanácsadást végez, valamint a meglévő európai oktatási rendszerekhez illeszthető ismeretterjesztő és érzékenyítő programokat fejleszt. Tevékenységét brüsszeli székhellyel és három európai regionális központban szervezett irodában végzi.

Szalai Kálmánnal, a TEV titkárával korábban ebben a cikkben beszélgettünk a szervezet tevékenységének európai bővítéséről:

„Az antiszemitizmus elleni harc nem korlátozódhat egyetlen országra” – Kibic Magazin

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) idén júniusban Európai antiszemitizmus, harc az antiszemitizmus ellen címmel rendezett Brüsszelben egy nemzetközi

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp