Bedő Viktória: Pittsburgh után: az amerikai zsidóság új korszaka

“A fegyvertartás lehetőségének korlátozásával az amerikai zsidó közösség nagy többsége is egyetért, és a következő, poszt-pittsburghi időszakban előreláthatólag fontos politikai mozgalom indul majd el az antiszemitizmus, és Trump elnök ellen. ” – Bedő Viktória véleményét ajánljuk a magyarnarancs.hu-ról.

Ahhoz, hogy valaki kívülről megértse a sokkot, amelyet az amerikai zsidóság átélt a hétvégén, azt is értenie kell, hogy ez a közösség hogyan tekintett eddig magára. Az elmúlt kétszáz, de legkivált az elmúlt száz évben az amerikai zsidók azért harcoltak, hogy integrálódjanak a tágabb amerikai társadalomba, és mindeközben olyan anyagi és politikai sikereket értek el, amelyeket eddig egyetlen más amerikai kisebbség sem.

Az amerikai zsidók befolyása a kultúrára, a gazdaságra és még a Fehér Házra is mind olyasmi, amire a zsidó közösség büszkeséggel tekint és amit a keresztény többségi társadalom is elismer.

Ez a zsidó önérzet kicsit elbizonytalanodott Trump megválasztása óta. Az elnök a sokak szerint antiszemita, idegengyűlölő Steve Bannont választotta tanácsadónak és a megválasztása óta majdnem 60 százalékkal nőtt az antiszemita támadások száma országszerte a Rágalmazás Elleni Liga adatai szerint.

Ezek ellenére továbbra is úgy éreztük, hogy a zsidók biztonságban vannak az Egyesült Államokban.

Hol nem lehet felvenni kipát az utcán? Berlinben, Londonban, Budapesten. Hol szúrhatnak le az utcán azért, mert zsidó vagy? Párizsban, Jeruzsálemben, Cisz-Jordániai településeken. De egy Keleti-parti középvárosban az Egyesült Államokban mi történhet?

Bedő Viktória

Nem Pittsburgh volt az első zsinagóga elleni fegyveres terrortámadás Amerikában és Pittsburgh messze nem a legbrutálisabb lövöldözés az USÁ-ban, még ebben az évben sem, amelyben Pittsburgh a 294. (!) fegyveres támadás volt. Vagyis az amerikai antiszemitizmusnál valószínűleg nagyobb probléma, hogy nagyon könnyű fegyverhez jutni az Egyesült Államokban.

A fegyvertartás lehetőségének korlátozásával az amerikai zsidó közösség nagy többsége is egyetért, és a következő, poszt-pittsburghi időszakban előreláthatólag fontos politikai mozgalom indul majd el az antiszemitizmus, és Trump elnök ellen.

Az a gyász, melyet a liberális amerikai zsidó közösség – a közösség többsége – most átél, nem csupán szomorú érthetetlenséggel jár együtt, hanem kétségbeesett politikai dühvel. A neonáci mellett, aki megölt szombaton 11 imádkozó embert,

mi a Trump-korszak mesterséges feszültség-generálását és gyűlölet-retorikáját is vádoljuk.

A teljes cikk itt olvasható:

Magyar Narancs

New Yorkban élő szerzőnk meséli el, hogyan élte meg a múlt heti, pittsburghi zsinagógai mészárlást, és mit jelent ez az antiszemita támadás az ottani zsidó közösségnek és az amerikai társadalomnak. Szombat, 13 óra. Én a sóletet kavarom, a férjem az asztalt teríti. Kopognak az ajtón – biztos az egyik szombati ebédvendégünk az.

 

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp