Akció a gyűlölet ellen: töltsük meg sábátkor a zsinagógákat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Bét Orim Közösség és a Bálint Ház is csatlakozik a #ShowUpForShabbat nevű amerikai kezdeményezéshez, mely zsidókat és nem-zsidókat hív, hogy jelenjenek meg a zsinagógákban és közösségi tereken pénteken, és mutassák meg, hogy a pittsburghi gyűlölet vezérelte merényletből szeretet és összefogás fakad.

„Együttérzésünk szimbólumaként töltsük meg sábátkor a zsinagógákat, zsidó közösségi tereket”, írja a Bálint Ház a Facebook-on közzétett közleményben.

A felhívást eredetileg az AJC nevű amerikai zsidó tanácsadó szervezet tette közzé, válaszul a múlt szombati pittsburghi merényletre. „Mi lehetne jobb válasz a terrorra? Nem félünk, és nem fogunk meginogni az identitásunk és a hitünk vállalásában. Nem vagyunk egyedül.” – mondta az AJC ügyvezetője, David Harris.

Az AJC 22 irodát működtet az USÁ-ban, és helyi parnereket, valamint a kormánytisztviselőket is arra buzdítja, vegyenek részt az akcióban. Ezzel egy időben a szervezet 11 nemzetközi irodája is kapcsolatba lép 35 zsidó közösséggel a világ minden táján, hogy kérje a helyi zsidókat, csatlakozzanak a #ShowUpForShabbat akcióhoz.

Az AJC ezen kívül elindította a www.AJC.org/solidarity oldalt, ahol várja a szolidaritásról szóló üzeneteket a gyűlölet ellen.

Az AJC minden zsinagóga és közösség csatlakozását várja az akcióhoz, és arra kérik a rabbikat, hogy ezen a napon beszéljenek a kezdeményezésről az egybegyűltekkel.

„A lelkiismeret közösségének ugyanúgy fel kell szólalni akkor is, ha egy fekete templomot ér támadás Charlestonban, ahol a terror 9 életet követelt, és akkor is, ha 11 zsidót mészárolnak le Pittsburghben”, jelentette ki Harris. „Be fogjuk bizonyítani, hogy a szeretet erősebb, mint a gyűlölet, a jó erősebb, mint a rossz, és nagyobb az egység, mint a megosztottság.”

A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség istentisztelete pénteken, november 2-án 18:30-kor kezdődik, a Bálint Ház első emeleti Maceszgombóc termében.

Dr. Raj Ferenc rabbi tanításának a témája: “Együtt erősebbek vagyunk! Reflexiók a pittsburghi tragédia után”.
Az istentisztelet előtt közös tanulás 17:30-tól.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp