A zsidókat inkább, a muszlimokat kevésbé fogadnák el családtagként Magyarországon

Egy új felmérés szerint a magyarok jobban elfogadnák a zsidókat, mint a muszlimokat a családjukban. Kelet- és Nyugat Európa között pedig hatalmas szakadék tátong a zsidók és a muszlimok elfogadásának tekintetében.

A Pew Research készített egy friss felmérést, amelyben többek között azt vizsgálták meg, hogy a kelet-, illetve a nyugat-európai országok lakossága mennyire látna szívesen zsidókat vagy éppen muszlimokat a családjában. A kutatás eredménye arra mutatott rá, hogy elég nagy a különbség Európa nyugati és keleti fele között a zsidók és a muszlimok elfogadásának tekintetében.

Magyarországon például a lakosság 21 százaléka fogadná el, ha muszlimok lennének a családjában, és 57 százalék békélne meg zsidó családtagokkal. A zsidók elfogadásában a magyarok még elég jól állnak Kelet/Közép-Európa legtöbb országához képest. Magyarországnál ebben a kategóriában csak Észtország (61%), Szerbia (61%), Horvátország (67%) és Szlovákia (73%) bizonyult befogadóbbnak.

A két kaukázusi állam, Grúzia (27%) és Örményország (28%) lakói látnának legkevésbé szívesen zsidókat a családjukban. A két ország – valószínűleg geopolitikai helyzete miatt – a muszlimok kapcsán sem igazán nevezhető elfogadónak, az ebből a szempontból abszolút sereghajtó örmények csupán 7 százaléka mondta, hogy elfogadna muszlim családtagot, míg a grúz válaszadók 17 százaléka állította ugyanezt.

A nyugat-európai országok közül Olaszország bizonyult a legkevésbé elfogadónak. Az olaszok 57 százaléka fogadna el zsidókat a családjában, míg 43 százalékuk vannak így a muszlimokkal. Ezzel Olaszország lett az egyetlen olyan nyugati állam, ahol 60 százalék alatti a zsidók és 50 százalék alatti a muszlimok elfogadásának aránya.

Európában a legelfogadóbbnak a hollandok bizonyultak, ők a zsidókat 96 százalékban, a muszlimokat pedig 88 százalékban látnák szívesen a családjukban. Őket követi Norvégia (95 és 82%), Dánia (92 és 81%) és Svédország (92 és 80%).

A vizsgált 34 ország közül Bosznia volt az egyetlen, amely válaszadói nagyobb arányban fogadnának el muszlim családtagot (42%), mint zsidót (37%). Ami azért annyira nem meglepő hiszen az ország lakosságának nagyjából a fele egyébként is muszlim vallású.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp