Nem álhír, az izraeli főrabbi tényleg nem nevezte zsinagógának a pittsburghi merénylet helyszínét

David Lau, Izrael askenázi főrabbija egy interjúban többszöri kérdésre sem volt hajlandó zsinagógának nevezni a szombati mészárlás helyszínét. A mazsihisz.hu egyik cikke szerint ez fake news lenne, pedig egyáltalán nem álhírről van szó.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, nagy felháborodást okozott az az interjú, amelyben David Lau, Izrael askenázi főrabbija többszöri kérdésre sem hajlandó zsinagógának nevezni a szombati mészárlás helyszínét. A Mazsihisz honlapján azonban megjelent egy írás Zsidó álhír járta be az egész világsajtót: nem bántotta a pittsburghi áldozatokat az izraeli főrabbi címmel, amely szerint mindennek pont az ellenkezője igaz. 

Nem hajlandó zsinagógának nevezni a pittsburghi mészárlás helyszínét az izraeli főrabbi – Kibic Magazin

David Lau, Izrael askenázi főrabbija egy interjúban „erősen zsidó kötődésű helynek” nevezte azt a zsinagógát, ahol szombaton 11 embert meggyilkolt egy

Olyat mondjuk senki sem állított, hogy Lau rabbi bántotta volna a merénylet áldozatait, a hírekben csak arról volt szó, hogy a főrabbi nem nevezi zsinagógának a helyszínt, csak úgy, mint a merényletről beszámoló ultraortodox lapok Izraelben. Az ominózus interjúban a Makor Rison nevű lap újságírója is pont erről kérdezi az amúgy szintén ortodox főrabbit. Lau azonban ahelyett, hogy egyértelműen kijelentené, hogy a pittsburghi Élet Fája zsinagóga egy zsinagóga, inkább arról beszél, hogy most nem helyes ilyen kérdéseket megvitatni.

A Mazsihisz cikke szerint viszont nem igaz, hogy Lau rabbi nem nevezte zsinagógának a pittsburghi konzervatív irányzathoz tatozó közösség épületét, mert éppen hogy annak hívta, csak hát máshogy fejezte ki magát. Az interjúban a főrabbi egyszer ugyan kimondja a zsinagóga szót, amikor visszakérdez az őt faggató újságírónak: „Számít, hogy milyen zsinagógában, milyen liturgia szerint imádkoztak?”. Később azonban, amikor azt az elég egyértelmű kérdést kapja, hogy „Akkor tényleg zsinagógáról van-e szó?”, Lau azt válaszolja, hogy egy erős zsidó kötődéssel rendelkező helyen gyilkoltak meg zsidókat, majd felsorolja, hogy azon a helyen volt tóraszekrény, imakönyvek, amelyekből a zsidók imasálakban imádkoztak.

A Mazsihisz oldalán megjelent írás szerint a főrabbi ezen a ponton már azért nem mondta ki, hogy zsinagóga, mert ingerültté vált az újságíró kérdéseitől. A mazsihisz.hu szerzője a Forward tegnapi írására hivatkozik, amelyet az amerikai zsidó lap korrigáló cikkének nevez. A Forward viszont, amely szintén lehozta a főrabbiról szóló hírt, nem az eredeti híradást korrigálta, hanem a lap egyik újságírója értelmezését adta közre. 

David Lau rabbi

Ebben a cikkben a Forward újságírója, Avital Chizhik-Goldschmidt szintén azon a véleményen van, hogy Lau rabbi igenis zsinagógának nevezte a pittsburghi tömeggyilkosság helyszínét az interjúban. Chizhik-Goldschmidt ezt abból vezeti le, hogy amikor a főrabbi azt sorolja el, hogy a merénylet helyszínén zsidók imasálakban, zsidó imakönyvekből imádkoztak, és ott tóraszekrény is volt, akkor Lau egyértelműen egy zsinagógát ír le. 

David Lau rabbi azonban az interjú óta még nem szólalt meg az esetről, a főrabbi hivatalos Facebook-oldalán csak a Forward fentebb említett cikkét osztották meg angolul és héberre is lefordítva. Ebből persze megint lehet mindenfélére következtetni, de az izraeli főrabbi – e cikk írásának időpontjáig legalábbis – még mindig nem nevezte egyértelműen zsinagógának a pittsburghi merénylet helyszínét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp