Biobenzin olivabogyóból?

Izraeli kutatók egy csoportja új módszert talált, mellyel bioetanollá alakíthatják az olívabogyók feldolgozásakor keletkező hulladékot. A folyadék üzemanyagaként használható fel.

A bioüzemanyagok, köztük a bioetanol felhasználása csökkentheti a hagyományos fosszilis üzemanyagok iránti függést, melyekből a tartalékok egyre fogynak, és amelyek elégetésekor üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe.

Az olívaolaj préselésekor az olajbogyók súlyának mindössze ötödéből készül olaj, a maradék veszendőbe megy. Ráadásul a hulladék elhelyezése is nehézségekbe ütközik: az anyagot a megtisztítás után általában a földeken szórják szét.

Efféle melléktermékből világszerte évente mintegy egymillió tonna keletkezik, Izraelben pedig nagyjából harmincezer tonna. Az anyag elégetése környezetszennyező füstöt hoz létre, a komplikált és drága eljárásokkal járó előkészítés miatt pedig a természetes trágyaként való alkalmazása sem egyszerű.

Napjainkban rengeteg motor képes elégetni az etanolt, még egy átlagos benzinüzemű motor üzemanyaga is tíz százalékban tartalmazhatja az olívaolaj készítésekor keletkező melléktermékből kinyerhető folyadékot.

Mint arról korábban írtunk, Izrael 2030-tól kitiltja a benzin és dízelautókat az országból. E helyett  jelentősen növelik az elektromos és földgázzal működő járművek mennyiségét.

Izrael kitiltja a benzines és dízel kocsikat az országból 2030-tól – Kibic Magazin

A tervet egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy az ENSZ bemutatta a klímaváltozással kapcsolatos programját, amely jelentős változások végrehajtását javasolja az energiafelhasználás terén. Az izraeliek nem tudnak majd új benzines és dízel kocsikat vásárolni 2030 után, jelentette be az Energiaügyi Minisztérium kedden. Ezzel együtt az is kiderült, hogy jelentősen növelik az elektromos és földgázzal működő járművek mennyiségét.

Az eredeti cikk:

Olajbogyókból készülhet bioüzemanyag | 24.hu

Az olívaolaj préselésekor az olajbogyók súlyának mindössze ötödéből készül olaj, a maradék veszendőbe megy. Ráadásul a hulladék elhelyezése is nehézségekbe ütközik: az anyagot a megtisztítás után általában a földeken szórják szét. Efféle melléktermékből világszerte évente mintegy egymillió tonna keletkezik, Izraelben pedig nagyjából harmincezer tonna.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp