Trump: nincs köze a mészárlásnak a fegyvervásárlási szabályokhoz

A pennsylvaniai Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton tizenegy ember vesztette életét. A Rágalmazásellenes Liga szerint a mostani volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb antiszemita támadása.

11 halálos áldozata és a 6 sérültje van annak a mészárlásnak, amelyet szombat délelőtt követett el egy pittsburghi zsinagógában egy antiszemita férfi.

“Szörnyű látvány. Ez az egyik legborzalmasabb bűnügyi helyszín, ahol valaha voltam”

– nyilatkozta könnyeivel küszködve Wendell Hissrich, Pittsburgh közbiztonsági igazgatója, miután megtekintette az Élet Fája zsinagógát a szombati mészárlást követően.

Bob Jones, az FBI helyi irodájának vezetőjének elmondása szerint pályafutása két évtizede alatt még volt dolga ilyen rémes látvánnyal.

A pittsburghi zsidó tanács elnöke, Jeff Finkelstein szerint a több mint 150 éves gyülekezet konzervatív zsinagógájába szombat reggelenként 50-60 ember járt rendszeresen. Pittsburgh Squirrel Hill negyedében, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóság mintegy fele él.

Szombaton helyi idő szerint délelőtt 10 órakor épp egy kisbaba brit milája (rituális körülmetélése) zajlott, amikor a támadó három pisztollyal és a tömeggyilkosságokhoz előszeretettel használt AR-15-ös karabéllyel felfegyverkezve behatolt az épületbe, és Minden zsidónak meg kell halnia! kiáltások kíséretében tüzet nyitott.

Trump: alkalmazzanak a zsinagógák fegyveres biztonsági őröket!

Donald Trump újságíróknak nyilatkozva később azt mondta, szigorítani kell a fegyvertartással kapcsolatos törvényeket úgy, hogy azokra, akik ilyen tetteket követnek el, halálbüntetést lehessen kiszabni.

Ugyanakkor azt mondta, hogy a lövöldözéshez nincs köze a fegyvervásárlásra vonatkozó szabályozásoknak, és ha lett volna biztonsági őrség a zsinagóga belsejében, nem lettek volna ilyen végzetes következmények. Meg kellene fontolni, hogy minden templomban és zsinagógában alkalmazzanak fegyveres biztonsági őröket – tette hozzá.

A MAZSIHISZ és az EMIH a részvétét fejezte ki

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleménye szerint “bárhol érjen támadás egy zsidó közösséget, az olyan, mintha az egész zsidó népre rontanának rá”. Ami szombaton Pittsburgben történt “véres példája annak”, hová vezethet a gyűlölet.

Mazsihisz vasárnap este gyászmegemlékezést tartott a Frankel Leó úti zsinagógában, amelyen részt vett többek között David B. Cornstein, az USA budapesti nagykövete, Josef Amrani Izrael budapesti nagykövete és Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Josef Amrani, Heisler András, David B. Cornstein (balról jobbra)

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) úgy fogalmazott: fájdalommal teli szívvel fohászkodnak a gyilkos pittsburghi antiszemita merénylet áldozataiért, mielőbbi felgyógyulást kérve a sebesültekért.

“Szolidaritásunkat fejezzük ki testvéreinkkel szemben és egyben elismeréssel tartozunk azon bátor embereknek, akik életüket kockáztatva szálltak szembe a véres kezű gyilkossal. Az Egyesült Államok történelmének legvéresebb antiszemita merénylete megrendülve egyesíti Magyarország és a világ zsidó közösségét az antiszemita gyűlöletkeltés minden formájával szemben” – írta az EMIH.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is közleményt adott ki

„Hihetetlenül aljas és döbbenetes, hogy egy csecsemő névadó ünnepségére összegyűlt ünneplőket támadta és gyilkolta meg a terrorista. Együtt érzünk a lövöldözésben elhunyt áldozatok hozzátartozóival és mielőbbi felépülést kívánunk a sérülteknek”, írták, majd hozzátették: „Magyarország zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, elutasítjuk és elítéljük a fajgyűlölet és az antiszemitizmus minden formáját. Magyarország az Egyesült Államok mellett áll a tragédia utáni nehéz órákban, amerikai barátaink mindig számíthatnak Magyarországra a terrorizmus elleni küzdelemben.”

Az amerikai hatóságok tájékoztatása alapján a KKM-nek nincs tudomása magyar áldozatról.

Izrael minden segítséget kész megadni a helyi zsidóknak

Izrael mély megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot, és felajánlotta segítségét a helyi zsidó közösségnek. Naftali Bennett, a diaszpóra ügyeinek minisztere kijelentette: Izrael “aggodalommal követi a fejleményeket”, és közölte, hogy utasítást adott a vezetése alatt álló minisztériumnak, készüljön fel a pittsburghi zsidó közösségnek nyújtandó bárminemű segítségre.

Korábbi cikkünk itt olvasható:

“Minden zsidónak meg kell halnia”: Mészárlás a zsinagógában – Kibic Magazin

11 embert megölt, és többet megsebesített egy fegyveres Pittsburgh-ben, a “Tree of Life” zsinagógában, ahol éppen egy brit mila szertartásra gyűlt össze a közösség.. A fehér férfi azt kiáltozta, hogy “minden zsidónak meg kell halnia” miközben berontott az imádkozó emberek közé. A rendőrök bekerítették a zsinagógát, ahol az elkövető elbarikádozta magát.

 

 

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp