Omán szerint el kell fogadni Izrael létét a Közel-Keleten

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Ománba látogatott a múlt héten, ahol a közel-keleti békéről egyeztetett az ománi szultánnal. Omán tárgyalóasztalhoz szeretné ültetni Izraelt és a palesztinokat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken Ománba látogatott, napokkal korábban pedig Mahmúd Abbász palesztin vezető kereste fel a szultánságot. Mindkét politikus találkozott Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi ománi szultánnal.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi ománi szultán

Omán abban segítené a feleket, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessenek. Omán elsődleges fontosságúnak tartja, hogy véget vessen az izraeli-palesztin konfliktusnak. A szultánság álláspontja szerint eljött az ideje elfogadni Izrael létét a Közel-Keleten.

Juszuf bin Alavi bin Abdullah, a szultánság külügyminisztere jelezte, hogy Omán nagyban támaszkodik az Egyesült Államok és Donald Trump amerikai elnök erőfeszítéseire a közel-keleti béke érdekében.

Netanjahu ománi látogatása mérföldkőnek számít a két ország kapcsolatában. Izraelnek ugyanis nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Ománnal. Jichák Rabin volt az első izraeli miniszterelnök, aki 1994-ben Ománba látogatott. Rabin akkor még nem találkozott a szultánnal. Simon Pereszt két évvel később viszont már a szultán is fogadta.

(atv.hu, 444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp