Négy perccel késte le a pittsburghi mészárlást egy magyar holokauszttúlélő

A debreceni születésű Judah Samet a koncentrációs tábor után a pittsburghi mészárlást is túlélte. Samet négy percet késett a zsinagógából, így úszta meg a merényletet.

Judah Samet 80 éves holokauszttúlélő négy perccel a reggeli ima kezdete után érkezett meg autójával a pittsburghi Élet Fája zsinagógához. Bemenni azonban már nem tudott, mert valaki figyelmeztette, hogy hagyja el a környéket, mert odabent lövöldözés zajlik. Samet amikor el akart hajtani, akkor vette észre, hogy az egymásra tüzelő merénylő és a rendőrök közé keveredett. Szerencséjére a merénylő nem lőtt rá, és a rendőrök sem találták el, így sértetlen tudott maradni.

Judah Samet

A Debrecenben született Samet így már másodszorra menekült meg a haláltól. A holokauszt idején családjával az Auschwitzba tartó vonatra tették fel, szlovák partizánok azonban felrobbantották a síneket, a vonatot ezért Bergen-Belsenbe irányították. Mivel édesanyja német tolmácsként hasznos volt a nácik számára, ezért életben hagyták őket.

A háborút követően Samet Izraelben élt egy ideig, ahol a hadseregben ejtőernyősként szolgált. Innen települt át először Kanadába, majd az Egyesült Államokba. Házasságuk után költöztek a feleségével Pittspurghbe. Samet már 55 éve tartozik az Élet Fája zsinagóga közösségéhez, ahol vezető szerepet tölt be. A merénylet áldozatait jól ismerte, többükkel szoros barátságot ápolt.

“Minden zsidónak meg kell halnia”: Mészárlás a zsinagógában – Kibic Magazin

11 embert megölt, és többet megsebesített egy fegyveres Pittsburgh-ben, a “Tree of Life” zsinagógában, ahol éppen egy brit mila szertartásra gyűlt össze a közösség.. A fehér férfi azt kiáltozta, hogy “minden zsidónak meg kell halnia” miközben berontott az imádkozó emberek közé. A rendőrök bekerítették a zsinagógát, ahol az elkövető elbarikádozta magát.

(Index, Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp