Alexander Soros: Felemészt minket a gyűlölet

Ez lett az ellenfél démonizálásának eredménye: bombát küldtek az apámnak, Soros Györgynek, és az USA ex-elnökének, Obamának, valamint Hillary Clintonnak.

Hétfő délután egy robbanóeszközt helyeztek el az édesapám New York-i otthonában, amelyet a család egyik alkalmazottja még idejében felfedezett és értesítette a rendőrséget. Szerencsére a hatóságoknak sikerült ártalmatlanítani a szerkezetet. Szerdán a titkosszolgálat bejelentette, hogy hasonló eszközöket találtam Barack Obama, volt amerikai elnök és Hillary Clinton ex-államtitkár irodájában.

Mindannyian hálásak vagyunk, hogy senki sem sérült meg, és azoknak, akik vigyáztak a biztonságunkra. De az eset mélyen felkavaró nem csupán a családunk, a szomszédaink, a kollegáink és a barátaink biztonsága, hanem az amerikai demokrácia jövője miatt is.

Nem új a családunk számára az a gyűlölet, amely azokat jellemzi, akik nem értenek egyet a filozófiánkkal, a politikánkkal és az identitásunkkal. Az apám egy náci rezsim árnyékában nőtt fel Magyarországon. A nagyapám hamis papírokat szerzett a családjának a budapesti zsidók elhurcolása során, hogy túléljék a zsidók elleni hajtóvadászatot és segített másoknak is megmenekülni. A háború után a kommunisták kerültek hatalomra, az apám Londonba menekült, ahol a the London School of Economics-en végzett, mielőtt elkezdődött a sikertörténete a pénzügyi szektorban.

Alexander Soros

A fiatalkora tapasztalataitól azonban sosem tudott szabadulni. A legnagyobb filantróp alapítványa, az Open Society Foundation, vezető szerepet játszott abban, hogy a volt kommunista országok demokratikusabb államokká válhattak, majd a rendszerváltás után segített abban, hogy a demokratikus gyakorlat fennmaradhasson ezekben az országokban. Az apám filantróp munkája szélesebb értelemben nevezhető politikai gesztusnak: olyan világot szeretne, ahol a társadalomban mindenkinek van hangja.

Hosszú a listája azoknak, akik számára elfogadhatatlan ez a filozófia, és az apámnak rengeteg támadást kellett elszenvednie az élete során, amelyek nem voltak mentesek az antiszemitizmustól sem.

De valami megváltozott 2016-ban. Korábban a gyűlölet főként szélsőséges nacionalista és a fehér felsőbbrendűséget hirdető kis szervezetek részéről érkezett, akikre úgy tekintettek, hogy alá akarják ásni a demokrácia alapjait.

De Donald Trump elnökválasztási kampányával a dolgok rosszabbra fordultak. A fehér felsőbbrendűséget hirdetők és antiszemiták, mint például David Duke, támogatták az elnök kampányát. Trump utolsó tévé reklámjában együtt szerepelt 3 zsidó származású közszereplő – köztük az apám is -, miközben sajátos globális érdekekről esett szó. A szellem kiszabadult a palackból.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök egy antiszemita plakátkampányt indított, amelyen azzal vádolta meg hamisan az apámat, hogy migránsokkal akarta elárasztani Magyarországot. Az apám képe a budapesti villamosok padlóján is szerepelt, hogy az emberek lábbal tiporhassák az arcát, és mindez Orbán politikai agendáját szolgálta.

Most pedig bombákat kellett hatástalanítani az otthonunknál, miközben ennek a felelőssége azokat terheli, akik ezeket a bombákat a családunknál, valamint Obama és Clinton irodájánál elhelyezték. Nem tudom ezt másképp értelmezni, mint hogy kezd mindent megfertőzni a politikai démonizálás.

Nincs kétségem afelől, hogy a gyűlölet kizárólag nekünk szól. Túl sok ember van az USÁ-ban és a világon mindenütt, akiket átitat a rosszindulat. Ma már teljesen normálisnak számít, hogy személyes bosszúra, gyűlölködő üzenetekre és halálos fenyegetésekre számíthatnak azok az emberek, akik el merik mondani a véleményüket.

Ma már teljesen normális, hogy az egzisztenciáját fenyegetik azoknak a szervezeteknek, akik a demokratikus értékek védelmében küzdenek, csupán azért, mert elfogadták azoknak az alapítványoknak a támogatását, amelyeket az apám hozott létre. És az is teljesen normális, hogy a politikai vezetők káromkodással és átkokkal próbálják megvédeni az állampolgáraikat, ahelyett, hogy olyan politikát folytatnának, amely megszünteti a megosztottságot és a gyűlöletet.

Messze vagyunk már attól, amikor John McCain szenátor a 2008-as választások során lehűtötte a támogatóit, és ezzel megvédte az ellenfelét, Barack Obamát. És mindezt azért tette, mert hitt abban, hogy a demokráciánk értékei fontosabbak a saját politikai céljainál.

Muszáj újfajta politikai diskurzust kialakítanunk, amely nem engedi semmilyen politikai ellenfél démonizálását. Az első lépés az lenne, hogy nem támogatjuk azokat a politikusokat, akiknek a cinizmusa aláássa a demokráciánk intézményeit. Ezt a munkát most kell elkezdenünk, amíg még nem késő.

(fordította: Hidas Judit)

Az eredeti cikk itt olvasható:

Opinion | Alexander Soros: The Hate That Is Consuming Us

Bombs sent to my father, George Soros, and to former President Obama and Hillary Clinton are a result of our politics of demonizing opponents. By Alexander Soros Mr. Soros is the deputy chairman of the Open Society Foundations. On Monday afternoon an explosive device was delivered to my father’s home north of New York City.

 

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp