A holokauszt már kevésbé fontos, Horthy népszerűsége pedig egyre növekszik

Egy friss felmérés szerint Magyarországon már egyre kevésbé tartják számon a holokausztot, mint nemzeti tragédiát. Ugyanakkor Horthy Miklós történelmi szerepét egyre többen értékelik pozitívan.

A Medián készített most szeptemberben egy 1200 fős reprezentatív felmérést a 444 számára. Ebben többek között a 20. század magyarországi történelmi személyiségeinek megítélésére voltak kíváncsiak. Illetve arra, hogy melyik történelmi események fontosak a magyarok számára. Mivel a mostani közvélemény-kutatás megismételte egy 2005-ös felmérés kérdéseit, így az is kiderült, miként változott az emberek véleménye ezekről a kérdésekről az elmúlt 13 évben.

A felmérés eredménye szerint Nagy Imre történelmi szerepe volt leginkább pozitív, őt a megkérdezettek 60 százaléka értékelte így, és csak 16 százalék szerint volt negatív a tevékenysége. A legnagyobb, kilenc százalékpontos növekedést Horthy Miklós pozitív megítélése érte el 2005-höz képest. A kormányzó szerepét a megkérdezettek 27 százaléka tarja pozitívnak, míg korábban ez a szám 18 százalék volt. Igaz, ezzel együtt a Horthyt negatívan megítélők száma is emelkedett, de csak kisebb arányban, 49-ről 52 százalékra.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy a magyarországi történelmi traumák közül melyeket tartják fontosnak a résztvevők. Itt Trianon végzett az első helyen, a megkérdezettek 79 százaléka találta fontosnak, míg 2005-ben ez a szám 60 százalék volt. A holokausztot viszont csak 53 százalék találta fontosnak, ami 12 százalékpontos visszaesést jelent a korábbi 65 százalékhoz képest.

(444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp