Rendszeresen alkalmaz kínzásokat a Palesztin Hatóság és a Hamász

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kínzással vádolja legfrissebb jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságot és a Gázai övezetet uraló, radikális Hamász szervezetet.

A most nyilvánosságra hozott, száznegyvenkilenc oldalas jelentésben száznegyvenhét egykori fogvatartott – ellenzékiek, aktivisták és politikai ellenfelek – számoltak be arról, hogy fenyegették és a verték őket, és sokukat órákon át fájdalmas testhelyzetekbe kényszerítették.

A Két hatóság, egy út, zéró eltérés című jelentés több mint húsz olyan esetet sorol fel, melyekben bíráló újságcikkek vagy közösségi médiában tett bejegyzések miatt tartóztattak le embereket, vagy mert a hatóságokkal szemben álló szervezetek vagy csoportok tagjai voltak. Az emberi jogi szervezet szerint a brutális kínzásokat széles körben alkalmazzák, és ez a Palesztin Hatóság és a Hamász „kormányzati politikájának tekinthető”. 

„A palesztin biztonsági erők mind Ciszjordániában, mind a Gázai övezetben rendszeresen alkalmaznak erőszakot, megalázást, magánzárkát és verést, beleértve a rabok talpának korbácsolását, hogy ezzel vallomásokat és beismeréseket csikarjanak ki, valamint büntessék és megfélemlítsék a központi hatalom ellen fellépő aktivistákat” – áll a szövegben.

Főleg nyomot nem hagyó – úgynevezett sabe – kínzási technikákról van szó, ezek közé tartozik a fogvatartottak guggolásba kényszerítése, karjaik erőszakos magasba vagy hátrahúzása, és gyermekszékekre állításuk vagy ültetésük hosszú órákra.

A jelentés példaként egy köztisztviselőt említ a Gázai övezetben, akit barátja egy internetes közösségi oldalon bejelölt egy – áramszolgáltatási hiányosságok elleni – tiltakozó akcióhoz, és büntetésből a Hamász fogolytáborában súlyos fájdalmakat okozva napokig kínozták. Ciszjordániában egy előállított újságíró kezeit a mennyezethez kötözték, és olyannyira fokozták a kötél szorítását, hogy később a fájdalomtól egy ideig nem volt képes használni karjait.

A Hamász és a Palesztin Hatóság rendszeresen kínozta egymás aktivistáit is az ellenőrzésük alatt tartott területeken – állítja a beszámoló. A HRW felszólította az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és más nemzetközi hatalmakat, hogy ne nyújtsanak segítséget az üldöztetésekért és a visszaélésekért felelős palesztin szerveknek, köztük a Palesztin Hatóság és a Hamász kínzásokat végző biztonsági szervezeteinek.

A jelentés kitér arra is, hogy mind a Palesztin Hatóság, mind a Hamász tagadta a vádakat, és azt állították, hogy csak „elszigetelt esetekben” történtek visszaélések, és a felelős személyeket megbüntették. A HRW azonban válaszukat elutasította, s hangsúlyozta, hogy a kínzások gyakorlata szemben áll azoknak az emberi jogi szervezeteknek az álláspontjával, amelyekhez a Palesztin Hatóság a közelmúltban csatlakozott, és miatta emberiség elleni bűnökkel nemzetközi bíróság elé kerülhetnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp