Holokauszt túlélő turnézik zenekarával Izraelben

A krakkói születésű holokauszt túlélő, Saul Dreier szintén csupa túlélőből álló zenekart alapított, amely most a remény üzenetét viszi a világ különböző pontjaira, ahol a turnéjuk során fellépnek.

A 93 éves Saul Dreier szokatlan helyen fedezte fel a zene erejét. Egy koncentrációs táborban töltötte a napjait a nácik által lerohant Lengyelországban a 2-dik világháború idején.

„Azon gondolkodtam, hogyan tudnék hangokat kiadni egy ilyen helyen”, mesélte. „Felemeltem egy kanalat, és elkezdtem ütni a Hava Nagila taktusát, a rabtársaim pedig velem énekeltek.”

5 évvel ezelőtt végül elhatározta, hogy alapít egy zenekart, amely attól lesz különleges, hogy holokauszttúlélők és a gyerekeik alkotják a csapatot.

„A világ szinte minden pontján felléptünk már”, mondja Dreier, aki egyébként az USA-ban él.

Múlt csütörtökön Izraelben járt a zenekar, ahol 3-szor lépett fel, többek között diákok előtt, és nagy örömére szolgált, hogy a fiatalok odajöttek hozzá és vele együtt zenéltek.

Yonatan Shafira, egy ötödikes diák elmondta, hogy nagyszerű dolognak tartja, hogy együtt dobolhatott a 93 éves Dreieirrel.  „Fantasztikus, hogy ennyi idősen is dobol. Én sosem gondoltam volna, hogy 93 évesen ilyesmit csinálnék majd, de ki tudja, talán igen”, tette hozzá a fiatal diák.

Dreier és a fiatal zenészek az izraeli nemzeti himnuszt, a Hatikvát játszották el, és más híres izraeli daloka.

A zenekar fellépett többek között Varsóban 2016-ban a zsidó gettó helyszínén, illetve az auschwitz-i tábor mellett, ahol Dreier megfújta a sofárt is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp