Embermentőket tüntetett ki a belügyminiszter és az izraeli nagykövet

Bátorságért Érdemjeleket adott át csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszter és Jószéf Amrani izraeli nagykövet a holokauszt idején tanúsított segítségnyújtás elismeréseként a Világ Igaza címmel korábban már kitüntetett magyar állampolgárok családtagjainak.

Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára köszöntőjében felidézte, 1995 óta hagyomány, hogy a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit hősies, bátor helytállásukért Bátorságért Érdemjelben részesítik. 

Mint mondta, újabb magyarok kapták meg a Világ Igaza címet, akik bátran kiálltak az üldözöttek mellett, nem hagyták magukat megfélemlíteni és tétlenségükkel nem kívántak egy szörnyű korszak bűnrészesévé válni. Hozzátette: az embermentők máig érvényes példát adtak a ma és a jövőnemzedékének. 

Mindannyian azért dolgozunk, hogy soha többé ne lehessen kirekeszteni, gyalázni, gyilkolni embereket származás, vallás miatt – mondta. Hozzátette, hogy a gyűlölködés, rasszizmus, antiszemitizmus elfogadhatatlan. Úgy fogalmazott, hogy a kormánynak kötelessége fellépni minden törekvéssel szemben, ami veszélyezteti a demokratikus társadalmat, az emberi és szabadságjogok érvényesülését. Felidézte: a kabinetnek már 2010-ben is egyértelmű álláspontja volt, hogy minden szélsőséges megnyilvánulást vissza kell szorítani, és ennek érvényt szereznek a mindennapokban is. 

Az állam kötelessége megvédeni minden állampolgárát a gyilkos szándékoktól, a külső ellenségtől és a belső árulástól egyaránt. Közös összefogással a múltat és tanulságait soha nem feledve, emberiesség és az erkölcs diktálta szabályok szerint cselekedve biztosíthatjuk állampolgáraink számára számára az élethez, emberi méltósághoz való alapvető jogokat – szögezte le. 

Pintér Sándor belügyminiszter és Jószéf Amrani izraeli nagykövet Bátorságért Érdemjelet adott át néhai Markos Györgynek, néhai Paulik Ferencné Szigeti Juliannának és néhai Sipkovszky Kálmánnak. A kitüntetéseket a hozzátartozók vették át. 

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a Knesszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik zsidó életeket mentettek meg a vészkorszak idején. Az izraeli legfelsőbb bíróság bírája az elnöke annak a közszemélyiségekből álló bizottságnak, amely tényekkel igazolja, hogy a megmentők önszántukból, a németek vagy szövetségeseik fennhatóságai alatt levő területeken, a szabadságukat, biztonságukat vagy életüket veszélyeztetve bármiféle ellenszolgáltatás nélkül cselekedtek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp