A bíróság döntött: be kell engedni Izraelbe a BDS támogató diákot

Lara Alquasem két hete vesztegel az izraeli reptéren, mivel a zsidó állam szerint támogatta az Izraelt bojkottáló BDS mozgalmat, így rá is vonatkozik az a szabály, hogy nem léphet be az országba.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön hozta meg döntését, miszerint be kell engedni az országba Lara Alquasemet, hogy megkezdhesse tanulmányait a Héber Egyetemen.

A 22 éves Alquasem amerikai állampolgár, aki két hete vesztegelt a Ben Gurion reptéren, miután a zsidó állam azzal vádolta meg, hogy támogatja a BDS mozgalmat.

Lara Alquasem

Az állam döntését a különleges ügyek bírósága és a tel avivi kerületi bíróság is megerősítette, mielőtt a Legfelsőbb Bíróság 3-0 arányban szavazott az ellenkezője mellett. Ezzel a döntéssel megingathatja azt az eljárást, amely kitiltja az országból az Izrael bojkottját szorgalmazó BDS aktivistákat.

A kihallgatáson Alqasem elismerte, hogy 2017 áprilisig támogatta a BDS mozgalmat, de állítása szerint ezután szakított a szervezettel. A lány szeretett volna egy évet a Héber Egyetemen tölteni egy MA program keretében, miután végzett a Floridai Egyetemen. Ez a bíróság számára azt mutatta, hogy Alquasem határozottan szakított a múlttal.

Neal Hendel bíró, aki a bíróság konzervatív szárnyához tartozik, azt írta, hogy az éles szakítással Alquasem tekintettel volt a zsidó államra, illetve kiemelte, hogy a lány a BDS egyik jelentéktelen csoportjához kötődött csupán. A bíró ugyanakkor elismerte az államnak azt a jogát, hogy a legfőbb BDS aktivistákat kizárja az országból.

Anat Baron bíró ehhez még azt tette hozzá, hogy Alquasem jelenleg nem aktív a mozgalomban, ezért a kizárása azt a látszatot kelti, mintha az állam a politikai nézetei miatt nem engedné be az országba. És ebből a bíróság szerint veszélyes lenne precedenst teremteni.

Alquasem ügyvédje a szólásszabadság és a törvény szellemének győzelmeként értékelte a bíróság döntését. Lara szerint senki nem tagadhatja meg egy embertől az Izraelbe való belépést egy szimpla Google keresés alapján. A Héber Egyetem szintén üdvözölte a bíróság döntését.

A stratégiai ügyek minisztere Gilad Erdan viszont úgy vélte, hogy a bíróság sajnálatosan nagy győzelemhez segítette hozzá a BDS mozgalmat ezzel a döntéssel, és megnehezítette Izrael helyzetét a harcban. Szerinte az igazságszolgáltatás nem érti, hogyan működik a BDS mozgalom, és mostantól bármelyik tag eljöhet Izraelbe azzal, hogy jelenleg nem támogatja a szervezetet.

Erdan azt ígérte, hogy nemsokára egy törvényt fogadnak majd el, hogy bezárják azt a kiskaput, amelyet a bíróság teremtett. A Likud párti Anat Berko képviselő egy olyan javaslatot nyújt be vasárnap, amely lehetővé tenné, hogy a bíróságok 7 év börtönre ítéljék azokat az aktivistákat, akik jelentős szerepet játszanak az Izrael elleni bojkottban.

Ezzel szemben a Meretz párti Essawi Frei képviselő azt mondta, hogy az az ország, amely egy ilyen törvényt elfogad, megérdemli a bojkottot. Hozzátette: ha a törvényt megszavazzák, akkor ő a világon mindenkit fel fog szólítani, akik támogatják a szólásszabadságot, hogy bojkottálják azt az országot, amely azokat bünteti, akik erőszak-menten tiltakoznak egy fasiszta politika ellen.

Az eredeti cikk itt olvasható:

High Court rules State must release Lara Alqasem from airport for studies

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp