Palesztina lesz a fejlődő országok vezetője az ENSZ-ben

A döntés lehetővé teszi, hogy a Palesztin Hatóság a 77-ek nevében eljárva teljes jogú ENSZ-tagként tevékenykedhessen, nyilatkozatokat tegyen, javaslatokat terjeszthessen elő, javaslatok társkidolgozójaként működhessen közre.  

Az ENSZ Közgyűlésén nagy többséggel Palesztinát szavazták meg a fejlődő országok csoportja vezetőjének szerdán New Yorkban. Palesztina mellett 146 ország szavazott, az Egyesült Államok, Izrael és Ausztrália ellene voksolt, 15 ország tartózkodott, 29 állam képviselője pedig nem szavazott.

A palesztinok 2019 januárjától veszik át a fejlődő országok csoportjának vezetését. A megbízatás egy esztendőre szól.

A Palesztin Hatóságnak egyelőre csupán megfigyelői státusza van a világszervezetben, ami azt jelenti, hogy a közgyűlés ülésein nem voksolhat határozatokra, csakis az ENSZ teljes jogú tagjainak beszéde után emelkedhet szólásra, és nem választható tagnak az ENSZ különböző szervezeteiben.

Elemzők felhívják a figyelmet: a döntés lehetővé teszi, hogy a Palesztin Hatóság a 77-ek nevében eljárva teljes jogú ENSZ-tagként tevékenykedhessen, nyilatkozatokat tegyen, javaslatokat terjeszthessen elő, javaslatok társkidolgozójaként működhessen közre.

Nikki Haley, az Egyesült Államok távozó ENSZ-nagykövete bírálta a döntést. “Az ENSZ téves lépése aláássa a béke kilátásait, mert arra bátorítja egyes palesztin vezetőket, hogy közvetlen béketárgyalások nélkül is megvalósíthatják célkitűzéseiket” – szögezte le közleményében.

A javaslatot a fejlődő országokat tömörítő, úgynevezett 77-ek csoportjának jelenlegi vezetője, Egyiptom terjesztette elő.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp