Náci szimbólumnak számító mezszám okozott riadalmat Izraelben

Az izraeli élvonalban szereplő arab Bné Szakhnin futballcsapat egyik játékosa 88-as mezszámmal lép rendszeresen pályára. A klub zsidó szurkolói viszont azt szeretnék elérni, hogy cseréljék le a szerintük náci szimbólumnak számító számot.

A Bné Szakhnin az izraeli arabok legsikeresebb focicsapata, a klub szurkolóinak többsége ennek megfelelően arab, de akadnak azért zsidó drukkerek is a lelátókon. Utóbbiak most azért fordultak a klubvezetéshez, hogy cseréljék le az egyik játékos, Mohammed Kalibat mezének számát. Kalibat ugyanis a 88-as számot viseli a pályán, ami a náci szubkultúrában a Heil Hitler! üdvözlést jelöli. (A h a német ábécé nyolcadik betűje.)

Mohammed Kalibat a Bné Szakhnin egyik mérkőzésén

A szurkolók szerint fontos a számukra, hogy a klub vezetése komolyan vegye kérésüket, és lecseréljék a 88-as számot. Sokan ugyan nem tudnak a szám náci jelentéséről, a zsidó drukkerek többségét azonban nagyon felzaklatja a szám látványa.

A Bné Szakhnin vezetői válaszul azt közölték, hogy nem voltak tudatában annak, hogy a 88 egy náci szimbólum lenne. De megértik a szurkolók kérését, és a jövőben Kalibat mezének számát a rendhagyóbb 11-re cserélik.

A 88-as szám már többször okozott botrányt az európai labdarúgásban. A legismertebb eset Gianluigi Buffon olasz kapuslegenda nevéhez fűződik. Buffon még a Parma játékosaként gondolta jó ötletnek, hogy a 2000/01-es szezonban a 88-as számmal szerepeljen a csapat mérkőzésein. A kapust emiatt nácizmussal vádolták meg, és az olasz zsidó szervezetek is hevesen tiltakoztak. Buffon végül egy sajtótájékoztatót tartott, ahol sírva bizonygatta, hogy ő nem náci, és a 88-ast csak azért választotta, mert eredetileg a 00-át szerette volna, de azt nem lehetett. Végül inkább a 77-es számra váltott.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp