Gázáról szóló riportot próbált letiltani Izrael párizsi nagykövete

A francia köztévé Gázában forgatott riportfilmet az elmúlt időszak erőszakos demonstrációi kapcsán. Izrael franciaországi nagykövete pedig azt szerette volna elérni, hogy a riport ne kerülhessen adásba.

Aliza Bin-Nun Izrael franciaországi nagykövete szerette volna elérni, hogy ne kerülhessen adásba a France 2 Gázában forgatott riportja, vagy ha mégis leadják, akkor arra rögtön reagálhassanak a nagykövetség részéről – számol be az esetről az Átlátszó. 

Gaza, une jeunesse estropiée | Trailer

Quel avenir pour ces jeunes Gazaouis amputés d'une jambe par des tirs de soldats israéliens lors d’une « marche du retour » ?🔴 Gaza, une jeunesse estropiée📺 Jeudi 21h00 sur @fFrance 2

Geplaatst door Envoyé spécial op Woensdag 10 oktober 2018

 

Bin-Nun levelet írt a francia közszolgálati televízió elnökének, ebben a nagykövet arra hívja fel a figyelmet, hogy a riport alkalmas lehet arra, „hogy gyűlöletet keltsen Izraellel szemben, és ekképp közvetlen, akár fizikai következményei is lehetnek a zsidó vallású franciákra nézve, mivel elterjedt és sajnálatos módon sokan összemossák Izraelt és a zsidókat, aminek révén Izrael kritikája nagyon gyakran hozzájárul az antiszemitizmus táplálásához.”

Az izraeli nagykövetségen ugyan csak a riportfilm előzetesét látták, az Átlátszó cikkében viszont részletesen beszámol annak tartalmáról. A Gáza, megcsonkított ifjúság című filmben olyan gázai fiatalokat mutatnak be, akik az övezet határánál már hónapok óta zajló erőszakos demonstrációk során sérültek meg, és ennek következtében elvesztették az egyik lábukat. A riportban az izraeli kormány álláspontját csak a hadsereg szóvivője képviseli. 

Az Átlátszó szerint a francia televízió riportja arra a kérdésre szeretne választ találni, hogy vajon miért hajlandóak palesztin fiatalok ezrei kockáztatni testi épségüket azért, hogy március óta hétről-hétre részt vegyenek a tüntetéseken a visszatérés jogáért azokra a területekre, ahonnan egykor családjuk menekülni kényszerült. A riportban nincs azonban szó a konfliktus gyökereiről, az egy állam-két állam kérdésről, nincs szó a Hamasz-Fatah közti feszültségekről, a geopolitikai játszmákról, az izraeli közvéleményen belüli vitákról. 

Miért ront neki a gázai határnak több tízezer palesztin, amikor tudják, hogy lőni fognak rájuk? – Kibic Magazin

A gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet ténykedése van a legnagyobb hatással az elmúlt napok véres eseményeire. Az embereket azonban nehéz a tűzvonalba hajtani anélkül, hogy azok ne érnék azt az elkeseredettségi szintet, hogy már tényleg minden mindegy a számukra. Miközben Jeruzsálemben ünnepélyes körülmények között megnyitották az amerikai nagykövetséget, háborús állapotok alakultak ki az Izraelt és Gázát elválasztó határkerítés mentén.

A France 2 vezetése végül nem tett eleget a nagykövetség kérésének, és leadták a riportot. A szerkesztőségben viszont aggasztó precedensként értelmezték az izraeliek próbálkozását, amely esetleg befolyásolhatja a közel-keleti konfliktusról szóló tudósításokat a jövőben.

Aliza Bin-Nun édesapja magyar származású holokauszttúlélő. A diplomata 2007 és 2011 között Magyarországon volt Izrael Állam nagykövete. Az alábbi videó abban az időszakban készült róla:

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp