Kalapács alá kerül Marilyn Monroe zsidó imakönyve

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A jövő hónapban árverésre bocsájtják Marilyn Monroe zsidó imakönyvét az Egyesült Államokban. A színésznő Arthur Millerrel kötött házassága előtt tért át a zsidó vallásra.

Novemberben egy 1922-ben kiadott zsidó imakönyv is árverésre kerül majd az amerikai J. Greenstein & Co. aukciósházban. A szidur különlegességét az adja, hogy korábban Marilyn Monroe tulajdonában volt. Az amerikai színésznő ugyanis 1956-ban, mielőtt férjhez ment volna a zsidó származású Arthur Miller íróhoz, betért a zsidó vallásba.

Arthur Miller és Marilyn Monroe

Millerrel ugyan csak öt évig voltak házasok, Monroe azonban a válás után sem hagyta el a zsidóságot. Ezt állította legalábbis Robert Goldburg rabbi, aki összeadta a párt annak idején, és a színésznő betérését is felügyelte. Az aukciósház közleménye szerint az imakönyvön látható nyomok is arra utalhatnak, hogy Monroe többször is használhatta a könyvet.

Marilyn Monroe zsidó imakönyve

A szidur Izraelben élő jelenlegi tulajdonosa még 1999-ben vásárolta meg az imakönyvet Monroe hagyatékából. Tavaly egyszer már árverésre bocsájtották a könyvet, de akkor nem sikerült túladni rajta. A mostani licit 4600 dollárról (nagyjából 1,3 millió forintról) indul majd.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp