Kalapács alá kerül Marilyn Monroe zsidó imakönyve

A jövő hónapban árverésre bocsájtják Marilyn Monroe zsidó imakönyvét az Egyesült Államokban. A színésznő Arthur Millerrel kötött házassága előtt tért át a zsidó vallásra.

Novemberben egy 1922-ben kiadott zsidó imakönyv is árverésre kerül majd az amerikai J. Greenstein & Co. aukciósházban. A szidur különlegességét az adja, hogy korábban Marilyn Monroe tulajdonában volt. Az amerikai színésznő ugyanis 1956-ban, mielőtt férjhez ment volna a zsidó származású Arthur Miller íróhoz, betért a zsidó vallásba.

Arthur Miller és Marilyn Monroe

Millerrel ugyan csak öt évig voltak házasok, Monroe azonban a válás után sem hagyta el a zsidóságot. Ezt állította legalábbis Robert Goldburg rabbi, aki összeadta a párt annak idején, és a színésznő betérését is felügyelte. Az aukciósház közleménye szerint az imakönyvön látható nyomok is arra utalhatnak, hogy Monroe többször is használhatta a könyvet.

Marilyn Monroe zsidó imakönyve

A szidur Izraelben élő jelenlegi tulajdonosa még 1999-ben vásárolta meg az imakönyvet Monroe hagyatékából. Tavaly egyszer már árverésre bocsájtották a könyvet, de akkor nem sikerült túladni rajta. A mostani licit 4600 dollárról (nagyjából 1,3 millió forintról) indul majd.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp