Újra kinyit a Szomorú vasárnap szerzőjének törzshelye

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi duója idézi meg Seress Rezsőt, a  világhírű Szomorú vasárnap című dal zeneszerzőjét az Akácfa utcai Kispipa étterem október 25-i megnyitóján.

A Kispipa, amelyben Seress Rezső 1958 és 1968 között zongorázott, egy ideje zárva volt, most több sikertelen újjáélesztési kísérlet után nyit újra Erzsébetváros szívében, az Akácfa utca 38-ban.

Seress Rezső (1889-1968),eredeti nevén Spitzer Rezső, rendkívüli tehetségű dalszerző volt. Bár nem tudott zongorázni, nem volt hangja, nem ismerte a kottát, dalait mégis egy ország, sőt egyik dalát az egész világ énekelte. Életét végigkövették a szerencsétlenségek, a szegénység és a bánat.

A második világháború alatt zsidó származása miatt üldözték és végül hírneve mentette meg a haláltól. A háború után szűkös anyagi körülmények között élt. Amerikában az IRWING Trust Banknál 370 000 dollár volt befagyasztva a számára, várva, hogy eljöjjön érte, mert Magyarország akkori politikai helyzetében az átutalás nem volt lehetséges. Azonban a művész csak egy óceán távolságából nézhette a vagyont, mert pénze nem volt az útra, hogy felvegye.

1956-ban bíztatták, hogy hagyja el az országot, de ő maradt. Éttermekben, elsősorban a Kispipában zongorázott esténként, holott a rádiózás, majd televíziózás elterjedésével egyre kevesebben látogatták az éttermeket, ahol játszott. A  rock and roll, Elvis Presley, a Beatles lassan szinte elfeledtették.

Végül 1968-ban magányosan és elszegényedve vetett véget az életének 78 éves korában.

“Én egy ideig egy házban laktam Seress Rezsővel, épp az alatta lévő emeleten. Emlékszem, mindig a Szomorú vasárnapot hallgatta, mindennap, pontosan kettőtől hatig, egyik feldolgozást a másik után” – Presser Gábor.

„Seresst mindig a dalszerző zseni etalonjának tartottam. Írt egy dalt, ami 135 lemezen jelent meg. Keresem a helyet, ahol egy-két hetente születhet egy új dal, és azt meg lehet mutatni az embereknek, a most újranyílt Kispipában erre lehetőségem lesz” – mondta Müller Péter Sziámi.

A tervek szerint sorozattá váló zenei estek első alkalmával Seress Rezső szellemét és dalait Szakcsi Lakatos Béla, az egyik legkiválóbb hazai dzsesszzongorista és Müller Péter Sziámi, az éneklő költő éleszti fel.

A tragikus sorsú Seress Rezső legismertebb szerzeményét, a “magyar öngyilkos dalként” elhíresült Szomorú vasárnapot többek között Billie Holiday, Serge Gainsbourg, Elvis Costello, Björk és a Portishead is feldolgozta.

Az étterem az 1950-es években nyílt meg. 1979-ben Aubel Ervin neves vendéglátós vette át, akihez 1980-ban csatlakozott Rosenstein Tibor mesterszakács. A Kispipában az elmúlt évtizedekben megfordult a walesi herceg, Arturo Toscanini, Spencer Tracy, John Steinbeck, Arthur Rubinstein, Beniamino Gigli, Otto Klemperer és Ray Charles is.

Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla közös projektje, a Pianissimo! duó hat éve alakult és Seress Rezső ismert szerzeményeit is játssza.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp