Izrael kitiltja a benzines és dízel kocsikat az országból 2030-tól

A tervet egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy az ENSZ bemutatta a klímaváltozással kapcsolatos programját, amely jelentős változások végrehajtását javasolja az energiafelhasználás terén.

Az izraeliek nem tudnak majd új benzines és dízel kocsikat vásárolni 2030 után, jelentette be az Energiaügyi Minisztérium kedden. Ezzel együtt az is kiderült, hogy jelentősen növelik az elektromos és földgázzal működő járművek mennyiségét.

“A legnehezebb feladat az lesz, hogy annyi kocsi kerüljön a piacra, ami leszoktatja a helyi ipar szereplőit a benzines és a dízel motorok használatától”, mondta Yuval Steinitz energiaügyi miniszter.

„Több mint 2000 töltőállomást hoztunk létre ennek érdekében az ország különböző pontjain”, tette hozzá Steinitz a Reutersnek. „Ezen kívül a kormány szinte nullára fogja csökkenteni az elektromos kocsik adóját, így a járművek sokkal olcsóbbak lesznek.”

Az elektromos autókat reklámozó kampány annak a hosszútávú tervnek a része, amely azt célozza, hogy teljesen megszüntessék Izraelben a benzin, az olaj és a szén felhasználását.

A zsidó állam hatalmas földgáz és más tisztábban égő foszilis energiahordozókkal rendelkezik, amelyekre az utóbbi években bukkant rá.

A tervet egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy az ENSZ bemutatta a klímaváltozással kapcsolatos programját, amely jelentős változások végrehajtását tűzte ki az energiafelhasználás terén.

A fordulópont 2025 körül várható, amikor a minisztériumi előirányzat szerint 177000 elektromos autó lesz használatban az ország területén. Ma még csak néhány tucat van belőlük.

Ezután könnyebb és olcsóbb lesz az elektromos autókat fenntartani, a minisztérium szerint 2030-ra már 1,5 millió ilyen kocsi lesz.

„2030-tól nem engedjük meg a dízel és benzines kocsik importját”, mondta Steinitz.

Minden új kocsi elektromos lesz vagy sűrített földgázzal működik majd.

„Arra kényszerítjük a cégeket, hogy elektromos kocsikat hozzanak be az országba, az olaj- és benzinforgalmazó cégeket pedig, hogy alakítsák át a benzinkutakat elektromos töltőállomássá” tette még hozzá.

Az energiaügyi miniszter szerint a tervet az év végén fogadja el a kormány.

Israel aims for zero new gasoline, diesel-powered vehicles by 2030

JERUSALEM (Reuters) – Israelis will no longer be able to buy new gasoline or diesel-powered vehicles after 2030, the Energy Ministry said on Tuesday, unveiling a plan to replace them with electric cars and trucks that run on natural gas.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp