Zsidó platform alakult szélsőjobboldali pártban

Zsidó párttagokból álló platform alakult a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártban. A Wiesbadenben tartott alakuló ülésükön a frakció vezetői elmondták, az AfD az egyetlen párt, amely fel akar lépni az iszlám terjeszkedés ellen, és az egyetlen pár, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az AFD több vezetője tett antiszemita megjegyzéseket a közelmúltban, erre a zsidó platform vezetői azt válaszolták,

a náci múltat élesen el kell ítélnie a pártnak, de a merkeli nyitott határok politikáját ennél nagyobb fenyegetésnek érzik.

Politikai és zsidó szervezetek is elítélték az AfD-n belül létrejött zsidó platformot, mivel a pártnak számos antiszemita megnyilvánulása volt az utóbbi években. Utoljára az kavart nagy port, hogy júniusban Alexander Gauland, a párt társelnöke „csipetnyi madárszarnak” nevezte a náci érát a német történelem 1000 éves sikertörténetében.

„Az AfD sosem határolódott el élesen az antiszemitizmustól”, mondta Christian Lindner a vállalkozó-barát Szabad Demokraták (FDP) vezetője

„Ez a zsidó platform csupán a fügefalevél, amellyel takargatni akarják valódi karakterüket”,

tette hozzá, és figyelmeztette a zsidó polgárokat, hogy ne higgyenek a párt agitációjának.

Az AfD vezetői azonban visszautasítják a vádakat. Szerintük az AfD nem antiszemita párt, és ha a zsidóellenesség fel is üti néha a fejét, arra azonnal reagálnak. A párt egyik nagy botránya volt, amikor Wolfgang Gedeon, az AfD képviselőjének nyilvánosságra került egy írása, amelyben a zsidóságot a keresztény világ belső ellenségének titulálta, a külső muszlim ellenség mellett. Gedeont kizárták a párt parlamenti frakciójából, de a pártból nem. Az AfD vezetése pedig azt nyilatkozta, hogy túlzók azok az állítások, miszerint Gedeon nagy hatással van a szervezetre. Állításuk szerint lehetnek antiszemiták a soraikban, de a párt valódi célja, hogy „Németország újra magabiztos ország legyen, és ez nem keresztezi a zsidók érdekeit”.

AfD’s Jews say German far-right party isn’t anti-Semitic | DW | 07.10.2018

Politicians and Jewish organizations have condemned a new Jewish group affiliated with the far-right Alternative for Germany party (AfD). The group, Juden in der AfD (“Jews in the AfD,” or JAfD), launches on Sunday in the city of Wiesbaden, in spite of a number of scandals in which prominent AfD figures questioned Germany’s remembrance culture about the Holocaust.

 

A zsidó platform megalapítása kapcsán írt véleménycikket a DW oldalára Langer Ármin, magyar származású rabbijelölt, aki a Salaam-Shalom Initiative muzulmán-zsidó baráti közösség egyik szervezője is. Langer cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben több országban is felütötte a fejét az az újfajta jelenség, hogy szélsőjobboldali populista pártok közelednek a zsidósághoz. Langer a pártvezetők közt megemlíti többek között Orbán Viktort, Marine le Pent, és azt írja, ez a kapcsolat nem működhet hosszútávon. Szerinte

a szélsőjobboldali populistákat csak addig érdekli az antiszemitizmus, amíg az segítségükre lehet a migrációellenes propagandában, de ez nem a zsidók valódi támogatásáról szól.

„Ha az AfD tényleg harcolni akarna az antiszemitizmus ellen, akkor határozottan fel kéne lépnie a párton belüli és a hagyományos németek közötti antiszemitizmussal szemben. De őket csak a migránsok által elkövetett zsidótámadások érdeklik. És közben a zsidók összes természetes ellenségét szívesen látják maguk között, kezdve az antiszemita összeesküvés elméletek gyártóitól, a relativizálókon át egészen a holokauszt tagadókig.” Ezért Langer is úgy véli, a zsidóknak semmi szín alatt nem szabad a jobboldali populistáknak „bedőlni”, inkább más marginalizált csoportokkal – akár muszlimokkal – összefogni a populistákkal szemben.

Opinion: Germany’s right-wing populist AfD is using Jews as props | DW | 06.10.2018

Jews in the right-wing populist Alternative for Germany Party (AfD)? This initially sounds absurd – the party has shown repeatedly that it has an anti-Semitism problem. The AfD is the party which, according to its manifesto, wants to introduce a ban on shechita (the method of producing kosher meat under Jewish law), which will make many Jews’ lives more difficult.

 

Mindeközben érdekes fejlemény, hogy a berlini kormány a múlt héten elfogadta az új bevándorlási törvény alapelveit. A kanadai mintára készült szabályozás megnehezíti a szegény és képzetlen migránsok betelepülését, és különbséget tesz a menekülők és a gazdasági bevándorlók között.

Zsidó platform alakult a szélsőjobboldali pártban

2018. OKTÓBER 8., HÉTFÕ MA ÉRKEZETT BUDAPESTRE RECEP TAYYIP ERDOGAN TÖRÖK ÁLLAMFÕ, ÁDER JÁNOS KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FOGADTA. ERDOGAN TÁRGYALÁSOKAT FOLYTAT ORBÁN VIKTORRAL, ÉS NYITÓBESZÉDET MOND A MAGYARORSZÁG-TÖRÖKORSZÁG ÜZLETI FÓRUMON. VÖLNER PÁL: A TÉRSÉGBEN TÖRÖKORSZÁG MEGKERÜLHETETLEN SZEREPLÕ. A DK MOLINÓVAL TILTAKOZOTT A TÖRÖK ELNÖK BUDAPESTI LÁTOGATÁSA ELLEN.

„Nincs szükségünk harmadik országokból érkezett képzetlen migránsokra” – idézte a DW a koalíciós partnerek alkuját.

A DW szerint a dokumentum leszögezi, hogy a valódi menekültek továbbra is kapnak oltalmat Németországban, ám az ország nem fogad be olyan nem EU-s polgárokat, akiknek nincs felsőoktatási végzettségük, vagy nem rendelkeznek érvényes állásajánlattal.

New German immigration laws agreed at government meeting | DW | 02.10.2018

Germany’s coalition government announced in the early hours of Tuesday that they had agreed on new immigration laws after several months of back and forth over immigration policy. The new laws will be inspired by the oft-touted Canada model, and would make it more difficult for the poor and uneducated to immigrate to Germany, according to a draft of the deal seen by journalists.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp