Gábor Zsazsát is megfigyelték az állambiztonságiak

A magyar-zsidó származású hollywoodi színésznő és családja is az államvédelmi szervek látókörében volt, derült ki egy frissen közzétett dokumentumból. 

Gábor Zsazsa, angolul: Zsa Zsa Gabor, születési nevén: Gábor Sári (Budapest, 1917. február 6. – Los Angeles, Kalifornia, 2016. december 18.) Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő. Egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

Gábor Zsazsa 1941-től élt Amerikában, ám a magyar államvédelmi szervek már előtte is megfigyelték. De nem csak a későbbi dívát, hanem egész családját is szem előtt tartották és közel tucatnyi jelentés született róluk. Az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltára most mutatott be egy dokumentumot, amiben ugyancsak felbukkan Zsazsa neve, de közölték azt is, hogy nyilvántartásuk alapján 11 aktában szerepel a díva, eredeti nevén Gábor Sári.

Élete

Pályafutása 1936-ban kezdődött, amikor megnyerte a magyar szépségkirálynőnek járó Miss Hungary címet. Zsazsa születési neve Gábor Sári, Fedák Sári színésznő után (akit szintén Zsazsának neveztek, mert a kislánya nem tudta kiejteni a nevét). A Gábor lányok (Magda, Zsa Zsa és Éva) kiemelkedően szépek voltak és már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek.

1941-ben, Hollywoodba költözése után gyorsan hírnevet szerzett magának a színészi teljesítményével, szépségével, valamint botrányaival; többek között egyszeri letartóztatásával, és a híres milliomosokkal kötött házasságával. Kilencszer volt férjnél, hétszer vált el, egyik házasságát alig egy hónap múlva érvénytelenítették. Utolsó házassága 1986-tól haláláig tartott.

A sajtóban gyakran párhuzamot vonnak közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Conrad Hiltonnal kötött házassága révén rokonok.

Gábor Zsazsa lányávalGábor Zsazsa 1968 októberében hazalátogatott Budapestre, ahol Lajos György készíthetett róla fotósorozatot. Vitray Tamás riportfilmet készített róla Kérem alássan címmel, ami az ő mondása volt, az 1980-as években.

2002-ben autóbalesetet szenvedett, részben lebénult, így kerekesszékbe került. 2005–2007 között két agyvérzése volt, 2011-ben amputálni kellett jobb lábát térdtől lefelé egy fertőzés miatt. A színésznő majdnem megérte 100. születésnapját, 2016. december 18-án hunyt el Los Angelesben.

Korábbi cikkünk Gábor Zsazsáról és lányáról:

Meghalt Gábor Zsazsa egyetlen lánya – Kibic Magazin

Elhunyt Francesca Hilton, Gabor Zsazsa egyetlen lánya – írják a USA Today oldalán. 67 éves volt, és a hírek szerint szívrohamot kapott hétfő éjjel Los Angelesben. A magyar zsidó családból származó édesanyja 97 éves, és régóta nagyon beteg már.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp