Nácikkal randiztak a tinik, hogy megölhessék őket

Az illető fel sem fogta, mi történik vele. A sírját előre megásták – szó szerint, ott temették el.

A tizennégy éves Freddie és nővére, Truus az Amszterdam melletti Haarlemben éltek az édesanyjukkal egy apró lakásban. A kommunista mama az egyenlőség, és a társadalmi felelősség szellemiségében nevelte lányait. Röviddel a náci megszállás kezdete után egyik este egy Frans van der Wiel nevű férfi arra kérte a lányok anyját, hogy engedje Truust és Freddiet csatlakozni az ellenálláshoz. Azt mondta, felbecsülhetetlen jelentőségű segítség lehetnének, mert nincs az a német, aki két kamaszlányra gyanakodna.

Később kiderült, hogy ebben igaza volt, a lányokat egyszer sem állították meg ellenőrzésre, amikor bringáik kosarában fegyvereket szállítottak.

A megkeresés nem volt minden előzmény nélküli. Freddie és Truus önállóan, a saját eszközeikkel kezdték meg az ellenállást. Röplapokat osztogattak, amelyek azt hirdették, hogy Hollandiának fel kell szabadulnia, és náciellenes posztereket ragasztgattak ki éjjelente a városban.

Freddie Oversteegen

Ezzel keltették fel Frans van der Wiel figyelmét, majd hamarosan egy hétfős ellenállósejt tagjai lettek. Ők ketten voltak lányok, a többiek mind férfiak. Katonai kiképzést kaptak: megtanították őket lőfegyverekkel, robbanószerekkel bánni, és arra is, hogyan járjanak és tájékozódjanak, akár éjjel is az erdőkben.

A lányok dolga az volt, hogy nácikat szedjenek fel drága bárokban,

aztán megkérdezték tőle, nem akar-e járni egyet. Besétáltak az erdőbe, aztán jött szembe velük valaki, mintha csak véletlenül futnának össze. Rászólt a nővérre, hogy fiatal lány létére nem illik ilyen későn csavarogni. Megragadta a kezét, hogy ő majd hazaviszi, mindketten elnézést kértek némettől, és már ott sem voltak.

Ahogy eltűntek, lövések dördültek.

Az illető fel sem fogta, mi történik vele. A sírját előre megásták – szó szerint, ott temették el. Később elmondták a testvérpárnak, hogy teljesen meztelenre vetkőztették, nehogy a ruhái alapján azonosíthassák, ha egyszer rátalálnak.

Az Oversteegen-nővérek fel tudták ugyan dolgozni a múltjukat, de lezárni sohasem. A háború után különböző módon birkóztak meg a borzalmakkal, amiket átéltek, és amiket elkövettek. Truus 1945-ben hozzáment az egyik ellenálló bajtárshoz, Piet Mengerhez. Négy gyermekük született, az elsőszülöttjüket Hannie Schaftról nevezték el. Truus számára a művészet volt a terápia, festett és szobrászkodott. A háborús emlékeit könyvben írta meg, amit 1982-ben Nem akkor, nem most, soha címmel adott ki.

Az eredeti cikk itt olvasható

Nácikat csábítottak az erdőbe kamaszlányok, hogy kivégezzék őket | 24.hu

Freddie Dekker-Oversteegen soha senkinek sem árulta el, hány embert ölt meg vagy hány halálában játszott szerepet. Amikor egy újságíró erről próbálta faggatni, azt válaszolta, egy katonától nem illik ilyesmit kérdezni. Abból azonban nem csinált titkot, hogy kamaszkora egész életében kísértette. A múlt kegyetlenül nehezedett rá, különösen éjjelente, de az utolsó percig kitartott amellett, hogy semmit sem bánt meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp