Ma van Raoul Wallenberg emléknapja

Raoul Wallenberg svéd diplomataként több tízezer magyar zsidó életét mentette meg. 1945. január 17-én került orosz kézre, és állítólag 1947. július 17-én halt meg szovjet fogságban. Halálának körülményei mindmáig tisztázatlanok. Alább híres idézetek az embermentőtől és néhány adalék az életével kapcsolatban.

 Wallenberg emlékmű Stockholmban
Wallenberg emlékmű Stockholmban

Néhány éve három kutató tárta fel Raoul Wallenberg eddig nem ismert kapcsolatát egy dán származású hamburgi üzletemberrel, amely újabb adalékkal szolgálhat a zsidómentő svéd diplomata rejtélyes eltűnésének tisztázásához.

Susanne Berger, C.G.McKay és Vadim Bernstein kutatása szerint Raoul Wallenberg kapcsolatban állt Ludolph Christensen dán származású hamburgi kereskedővel, aki a Heinrich Himmler SS-vezető “jobb kezének” tartott Karl Wolff SS-tábornok védelmét élvezte. Ez a viszony új megvilágításba helyezi Wallenberg 1944-es magyarországi humanitárius misszióját. Ezen kívül a kutatók azt írták, hogy Wallenberg és Christensen együttműködése újabb adalékkal szolgálhat Wallenberg szovjetunióbeli eltűnésének tisztázásához.

Az orosz tisztségviselők nyilvánvalóan évek óta tudtak kapcsolataikról, de nem hoztak nyilvánosságra róluk semmilyen lényeges dokumentumot. “Ma már világos, hogy Wallenberg cége legalább egy alkalommal részt vett bizonyos műszaki cikkek, köztük a német légierő repülőgépeinek gyártásához használt szerszámok szállításában” – írták a kutatók.

A tanulmányban sűrűn szerepel Lauer Kálmán Hamburgban élő, majd 1941-ben Svédországba kivándorolt magyar zsidó ügyvéd és üzletember neve is, aki Wallenberg barátja és üzleti partnere volt. Lauer jól ismerte Christensent is, és ő mutatta be a hamburgi üzletembert Wallenbergnek.

A Wallenberg és Lauer által igazgatott Mellaneuropeiska külkereskedelmi vállalat a háború idején nagy mennyiségben szállított különféle élelmiszeripari termékeket Magyarországról Svédországba, és szinte minden ügylet Christensen cégének, a Nootbaar vállalatnak közreműködésével történt, mivel a szállítások német területen, a hamburgi kikötőn át történtek.

Susanne Berger svéd történész szerint Wallenberg és Christensen üzleti kapcsolatai semmiképpen sem csökkentik annak értékét, amit a svéd diplomata tett Budapesten, de ezek az ügyletek felkeltették a szovjetek gyanúját.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp