A Haifai Egyetemtől kapott doktori címet Angela Merkel

Jelentős diplomáciai gesztusnak tekinthető, hogy korábbi látogatásaitól eltérően a német kancellár ezúttal nem keresi fel Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és nem találkozik palesztin politikusokkal.

 A két ország kapcsolatának szorosabbra fűzéséről tárgyal szerda estétől Izraelben Angela Merkel német kancellár.

Merkel több minisztere kíséretében közös kormányülést tartott csütörtökön Jeruzsálemben az izraeli  kabinet  tagjaival, noha – mint a helyi média értékelte – a két ország viszonyának ártott a palesztin kérdésről  vallott eltérő álláspont.

A közös kormányülések Ehud Olmert miniszterelnöksége idején elkezdett hagyományát folytatják a két ország vezetői, amikor évente találkoznak felváltva Berlinben vagy Jeruzsálemben.

Merkel és Netanjahu

Az idei rendezvény azonban a Kan al-Ahmar nevű beduin falu felszámolásának és áttelepítésének árnyékában zajlik, ugyanis a német diplomácia hevesen ellenzi a beduin falu áttelepítését, és emiatt sokan attól tartottak, hogy Merkel bejelentheti tiltakozását Izrael Ciszjordániában folytatott politikája ellen.

Az izraeli hatóságok egyelőre elhalasztották a falu lerombolását, legalábbis a látogatás idejére, noha több éves jogi csatározás után a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta a falu áttelepítését, és már átadták a lakóknak az erről szóló határozatokat.

Merkel később álhírnek nevezte azt az Izraelben elterjedt véleményt, miszerint lemondta volna látogatását, ha megkezdik az áttelepítésre ítélt Jeruzsálem melletti beduin falu lerombolását.

„Ez izraeli döntés, melynek semmi köze a találkozónkhoz” – mondta ezzel kapcsolatban a kancellár.

Jelentős diplomáciai gesztusnak tekinthető, hogy korábbi látogatásaitól eltérően a német kancellár ezúttal nem keresi fel Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és nem találkozik palesztin politikusokkal.

Csütörtök reggel elsőként a Jad Vasem holokauszt múzeumba látogatott, ahol koszorút helyezett el a második világháború hatmillió zsidó áldozatának tiszteletére emelt Emlékezés Csarnokában.

Ezt követően a német kancellár tiszteletbeli doktori címet vett át a Haifai Egyetemtől az Izrael Múzeum épületében, ahol diákokkal is találkozott.

Később Reuven Rivlin államelnökkel találkozott,  majd Benjámin Netanjahuval folytatott négyszemközti megbeszéléseket.

„Izrael mellett egy palesztin államot is létre kellene hozni, bár a telepesek ezt megnehezítik” – mondta Angela Merkel német kancellár a megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Merkel hangsúlyozta az antiszemitizmus elleni fellépés fontosságát, és egyetértett azzal, hogy meg kell akadályozni Irán nukleáris törekvéseit. Igaz, ennek mikéntjéről másképp vélekedett, mint vendéglátója.

„A könnyítések révén szerzett pénzek nem az iráni civileket, hanem az iráni  háborús gépezetet gazdagították, amely a Közel-Kelet elfoglalására készül” – hangsúlyozta Netanjahu a sajtótájékoztatón az iráni atomalkut ostorozva, amely szerinte dollármilliárdokat juttatott a terrorizmus  legnagyobb támogatójának.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp