Rasszista izraeli szurkolókról készült dokumentumfilm nyerte meg a legrangosabb tévés díjat

A jeruzsálemi futballcsapat rasszista drukkereiről szóló alkotás kapta idén a legjobb politikai dokumentumfilmnek járó Emmy-díjat. A film azt mutatja be, hogyan képes egy hangos és szélsőséges kisebbség felülkerekedni a csendes többségen.

A Forever Pure (Mindörökké tiszta) című izraeli film nyerte el idén a legjobb politikai dokumentumfilmeknek járó Emmy-díjat. A Maya Zinshtein izraeli dokumentumfilmes által jegyzett alkotás a Beitar Jeruzsálem futballcsapatról és annak szélsőséges szurkolóiról szól. Illetve arról, hogy miként nyilvánul meg a rasszizmus az izraeli labdarúgás egyik kiemelkedő csapatánál. A Beitar ugyanis az egyetlen olyan futballklub az izraeli élvonalban, ahol még sosem játszott arab játékos.

A film az izraeli klub 2012-13-as idényébe enged betekintést, amikor is az akkori tulajdonos, Arkady Gaydamak két csecsen muszlim játékost szerződtetett a csapathoz. A Beitar feldühödött szurkolói azonban nem hagyták annyiban a dolgot, és heves tiltakozásba kezdtek. Rasszista rigmusokat kiabáltak a két csecsen futballistának az edzések és a meccsek alatt, a klubtulajdonost halálosan megfenyegették, és kivonultak a stadionból, amikor az egyik csecsen gólt szerzett.

A csapat kénytelen volt testőröket fogadni a két muszlim játékos védelmére. A La Familia nevű szélsőséges ultracsoport néhány tagja pedig még a Beitar Jeruzsálem irodáit is felgyújtotta, elpusztítva a csapat összes trófeáját. A két csecsen játékosnak végül is távoznia kellett a klubtól.

Maya Zinshtein, a dokumentumfilm készítője szerint a Forever Pure története ma is nagyon aktuális. Mert bár csak egyetlen izraeli focicsapatról szól, ennél azonban egy sokkal tágabb betekintést ad arról, hogyan képes egy hangos és szélsőséges kisebbség felülkerekedni a csendes többségen.

A klub az események óta többször is tulajdonost cserélt. Az új vezetőség pedig komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy megszűnjön a rasszizmus a lelátókon. Ezzel kapcsolatos eredményeikért tavaly még egy antirasszizmus díjat is átvehettek Reuven Rivlin államelnöktől. A klub legutóbbi tulajdonosa pedig azt sem zárja ki, hogy hamarosan akár arab játékosok is érkezhetnek a csapathoz.

Felveszi Donald Trump nevét egy jeruzsálemi focicsapat – Kibic Magazin

Jeruzsálem első számú futballklubját ezentúl Beitar Trump Jeruzsálemnek fogják hívni, annak tiszteletére, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A szurkolók azonban egyáltalán nincsenek oda az ötletért. Beitar Trump Jeruzsálem, ezentúl így fogják nevezni a város legnagyobb futballklubját – olvasható a csapat Facebook-oldalán megjelent közleményben.

(Times of Israel, Jpost)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp