Fél óra alatt átruccanhatunk Tel Avivból Jeruzsálembe mostantól

Gyorsvasút köti össze Jeruzsálemet Tel Avivval  a múlt hét óta. A 160 km/órás sebességgel száguldó szerelvényeknek köszönhetően 28 perc alatt tehetjük meg az 56 kilométeres távot Izrael két legfontosabb városa között. Videó!

Egy hete, szeptember 25-én, jó órában első útjára indult a Jeruzsálemet Tel Avivval, később az egész tengerparti régióval összekötő villamos gyorsvasút.
Egyelőre csak a jeruzsálemi Jichák Návon állomástól a loddi Ben Gurion repülőtér alatti megállóig közlekedik, néhány hét múlva már Tel Avivig, a legdélebbi Háávodá állomásig. A reptér alatti állomásról az utas tovább utazhat a “rendes” vasútszerelvényekkel bárhová, illetve oda bármely állomásról.
A menetidő 25 perc; Tel Avivig 28 perc lesz. A két végállomás közötti távolság 56 kilométer, amelyet a szerelvények 160 kilométeres óránkénti sebességgel tesznek meg. Összesen öt alagúton és nyolc hídon haladnak át: az alagutak hossza együttesen 40 kilométer, a hidaké összesen 7 kilométer.
A jeruzsálemi állomás földszintjéről a sínekig levezető mozgólépcsők hossza 80 méter.
Az utazás az első három hónapban ingyenes, de jegyet kell váltani vagy az interneten, vagy az állomások egyikén. Jegyeket addig adnak ki, ameddig az igénybe veendő szerelvényen van ülőhely. (A nagy sebesség miatt ez a vonal csak ülő utasokkal közlekedik, mint a repülőgépek.)

A Rákevet Jiszráél (Izraeli Vasutak) tájékoztatása szerint egyelőre óránként két szerelvény indul innen és onnan. A teljes kiépítettség után negyedóránként indulnak a szerelvények mindkét irányba.
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp