Ultraortodox zsidóként bujkált volna a most elfogott francia gengszter

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Redoine Faid helikopterrel szökött meg egy Párizs közeli börtönből még idén júliusban. A hatóságok szerint akár még Izraelbe is mehetett volna, hogy ott ultraortodox zsidónak álcázva magát rejtőzködjön el.

A francia hatóságok szerdán őrizetbe vették a 46 éves Redoine Faidot, aki július elején három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből, ahol 25 éves börtönbüntetését töltötte.

Redoine Faid, mint ultraortodox zsidó

Nem ez volt azonban Faid első szökése, 2013-ban a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba. Faidot akkor egy hónapi bujkálást követően fogta el a francia rendőrség.

A legutóbbi szökése kapcsán az is felmerült, hogy Faid esetleg Izraelben bújhatott el, ahol ultraortodox zsidónak álcázva magát rejtőzködik. A 46 éves, algériai származású Faid ugyanis beszél héberül, és korábban gyakran hangoztatta, hogy Izraelben szeretne élni.

A 2010-ben, a börtönben írt önéletrajzi könyvében pedig kifejtette, hogy az egyetlen módja annak, hogy elrejtőzzön a rendőrség elől, hogy ultraortodox zsidónak adja ki magát. Faid szerint ugyanis Európában nehezebben tudna elmenekülni, Izraelt erre sokkal alkalmasabbnak találja. Az Interpol is úgy vélekedett, hogy a francia gengszter hamis papírokkal Tel-Avivba utazhatott.

Faidot a francia hatóságok végül a Párizstól északra található Creil városában fogták el. Rajta kívül további hat embert, köztük egyik testvérét is őrizetbe vették. Faid Franciaország legkeresettebb szökevénye volt, áprilisban 25 év börtönbüntetésre ítélték egy 2010-es, meghiúsult fegyveres rablás megszervezéséért, amely során egy rendőrnő életét vesztette.

(hvg.hu, The JC)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp