Ultraortodox zsidóként bujkált volna a most elfogott francia gengszter

Redoine Faid helikopterrel szökött meg egy Párizs közeli börtönből még idén júliusban. A hatóságok szerint akár még Izraelbe is mehetett volna, hogy ott ultraortodox zsidónak álcázva magát rejtőzködjön el.

A francia hatóságok szerdán őrizetbe vették a 46 éves Redoine Faidot, aki július elején három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből, ahol 25 éves börtönbüntetését töltötte.

Redoine Faid, mint ultraortodox zsidó

Nem ez volt azonban Faid első szökése, 2013-ban a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba. Faidot akkor egy hónapi bujkálást követően fogta el a francia rendőrség.

A legutóbbi szökése kapcsán az is felmerült, hogy Faid esetleg Izraelben bújhatott el, ahol ultraortodox zsidónak álcázva magát rejtőzködik. A 46 éves, algériai származású Faid ugyanis beszél héberül, és korábban gyakran hangoztatta, hogy Izraelben szeretne élni.

A 2010-ben, a börtönben írt önéletrajzi könyvében pedig kifejtette, hogy az egyetlen módja annak, hogy elrejtőzzön a rendőrség elől, hogy ultraortodox zsidónak adja ki magát. Faid szerint ugyanis Európában nehezebben tudna elmenekülni, Izraelt erre sokkal alkalmasabbnak találja. Az Interpol is úgy vélekedett, hogy a francia gengszter hamis papírokkal Tel-Avivba utazhatott.

Faidot a francia hatóságok végül a Párizstól északra található Creil városában fogták el. Rajta kívül további hat embert, köztük egyik testvérét is őrizetbe vették. Faid Franciaország legkeresettebb szökevénye volt, áprilisban 25 év börtönbüntetésre ítélték egy 2010-es, meghiúsult fegyveres rablás megszervezéséért, amely során egy rendőrnő életét vesztette.

(hvg.hu, The JC)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp