Lehet, hogy felfüggesztik a Sorsok Háza megnyitását

Orbán Viktor a parlamentben kérdésre válaszolva mondta el, hogy a kormánynak annyira azért nem sürgős megnyitni a Sorsok Házát. Inkább megvárnák, amíg nyugvópontra jutnak az intézmény koncepciójával kapcsolatos viták.

A Demokratikus Koalíció (DK) adott ki tegnap közleményt, amelyben úgy értelmezték Orbán Viktor szavait, hogy a kormány egyelőre nem fogja megnyitni a Sorsok Házát. Tegnap a parlamentben ugyanis Gréczy Zsolt, a DK képviselője azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz a Sorsok Házával kapcsolatban. Ebben Gréczy azt szerette volna megtudni, hogy a kormány felvállalja-e azt, hogy egy holokausztmúzeumot a zsidók ellenére hoz létre.

Heisler: „Aki titokban beáll egy ilyen koncepció mögé, azzal nincs párbeszéd” – Kibic Magazin

Az államnak kell felelősséget vállalnia a Sorsok Házáért, vélik a Mazsihisznél, éppen ezért csak a kormánnyal hajlandóak tárgyalni ebben az ügyben, az EMIH-el vagy Schmidt Máriával viszont nem. Heisler András és Toronyi Zsuzsanna a Sorsok Háza ügyéről tartott sajtótájékoztatóján jártunk.

Válaszában az Index tudósítása szerint Orbán Viktor azt közölte, hogy a kormány zsidó felekezetek közötti vitában nem vesz részt. A Sorsok Házáról pedig kijelentette, hogy a kormány akar ugyan még egy emlékmúzeumot, de ha nincsen béke e körül az ügy körül, akkor semmi sem hajtja a kormányt, és

kivárhatják, amíg ezek a viták nyugvópontra jutnak.

Ezt értelmezte a DK-s képviselő úgy, hogy addig a kormány nem tervezi a Sorsok Házának megnyitását, amíg a kiállítás koncepciójáról nincs konszenzus.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy Magyarországnak nincs szégyenkezni valója a holokauszt emléke ügyében, a holokauszt elkövetése ügyében azonban van miről beszélni, egyetértve azzal, hogy felvethető az ügyben az akkor hatalmon lévők felelőssége. „Ahogyan ehhez a történelmi tragédiához viszonyulunk, az Magyarország részéről korrekt, amit lehet, azt megtettünk” – mondta Orbán Viktor.

A Szombat közben arról írt, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta az Algemeiner nevű zsidó lapnak, hogy Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu izraeli miniszerelnök telefonon egyeztetett a Sorsok Háza ügyében. A két kormányfő abban állapodott meg, hogy pár héten belül egy izraeli szakértő érkezik majd Budapestre, akivel egyeztetni fognak a koncepció kialakításáról.  Szijjártó szerint semmi olyan nem történt még, amit ne lehetne megváltoztatni a projekttel kapcsolatban.

Szerinted megnyitják jövőre a Sorsok Házát?

További szavazások

Betöltés ... Betöltés ...

Soha senki nem akarta relativizálni a magyarok felelősségét – Kibic Magazin

Súlyos felelőssége van a Mazsihisznek abban, hogy az utóbbi 3 évben sok tízezer fiatal nem ismerhette meg, mit jelentett a holokauszt, mondta az ATV-ben Gerő András történész a Sorsok Háza projekt kapcsán. A MAZSIHISZ mellett a Zsidó Világkongresszus is kritizálta a készülő kiállítást a múlt héten .

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp