A Tóra örömünnepe előtt tekinthették meg a 23 éve ellopott tóratekercs egy darabját

Még 1995-ben loptak el két régi tóratekercset a nábluszi szamaritánusok közösségétől. A közösség vezetői most megtekinthették az egyik Tóra előkerült darabját.

A hét elején az Izraeli Régészeti Hivatalba invitálták a nábluszi szamaritánusok vezetőit, hogy megtekinthessék azt a pergamenlapot, amely a tőlük még 1995-ben ellopott két tóratekercs egyikéből származik – írja az Izraelinfo. A pergamenre a határőrök egy rutinellenőrzés során bukkantak rá a Jordániába vezető átkelőnél még 2013-ban. A részlet egy hátizsákos turista csomagjából került elő, és mint kiderült a 23 éve ellopott 14. századi tekercsből származik.

A nábluszi szamaritánusok vezetői a tóratekercs megkerült részletével

A közösség vezetője szerint a szamaritánusok számára egyszerre öröm és szomorúság a pergamen felbukkanása. Szomorúság, mert úgy tűnik, hogy az 1362-ben készült tekercseket részekre szedték, és ki tudja, lapjai a világ mely pontján járhatnak most. Másrészt öröm, mert legalább egy részét visszakaphatják. Ami nem fog túl könnyen menni, ugyanis az Izraeli Régészeti Hivatal inkább egy múzeumban látná szívesen az előkerült részletet, és egyelőre ezt az izraeli hatóságok is hasonlóképpen gondolják.

Az arámi nyelven imádkozó, a zsidó vallásnak egy ősi formáját gyakorló szamaritánus közösséget évszázadokon keresztül szakadárnak tekintette a zsidóság. A jeruzsálemi főrabbi csak 1842-ben fogadta vissza a csoportot, mint a zsidó nép egyik ágát. Izrael 1948-as megalakulását követően, a visszatérési törvény értelmében a szamaritánusok állampolgárságot kaphattak. Ma nagyjából 800 tagja lehet a Nábluszban és Tel-Aviv környékén élő szamaritánus közösségeknek.

(Izraelinfo, Ynet)

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp