Szijjártó: számíthatnak ránk a zsidó szervezetek az antiszemitizmus elleni harcban

Magyarország zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, a jövőben is fellép ellene – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakának keretében e témában tartott rendezvényen szerdán.

A miniszter előzőleg amerikai és nemzetközi zsidó szervezetek képviselőivel találkozott, és őket is biztosította arról, hogy számíthatnak Magyarországra ezen a téren.

Európa csak akkor lehet erős a jövőben, ha kitart zsidó-keresztény öröksége mellett – mondta Szijjártó Péter az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének (UNESCO) rendezésében tartott konferencián. Ezért Budapest ellenzi azokat a mozgalmakat, amelyek Európában túl kívánnak lépni a nemzetállamok rendszerének és a kereszténységnek a korszakán – tette hozzá.

Szijjártó Péter aggodalmának adott hangot azon friss fejlemények miatt, amelyek azt mutatják, hogy Nyugat-Európa egyes részein az antiszemitizmus növekvőben van. Úgy vélte, hogy ez a masszív és ellenőrizetlen migráció egyik következménye. Nyugat-Európa számos részén párhuzamos társadalmak jönnek létre, és ezek nemcsak biztonsági kihívást támasztanak, hanem a vallási szélsőségesség bölcsőjeként is szolgálnak, komoly fenyegetést jelentve a zsidó közösségekre – fejtette ki.

Mint mondta, Magyarország a legcsekélyebb mértékben sem tűri el az antiszemitizmust. A holokauszttagadást a büntető törvénykönyvbe iktatták, és aki ilyet követ el, nagyon súlyos következményekkel, büntetéssel kell szembenéznie.

Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, és ez a közösség reneszánszát éli – mondta Szijjártó Péter a tanácskozáson, amelyen António Guterres ENSZ-főtitkár is részt vett.

Megerősítette, hogy jövőre Magyarországon rendezik meg az Európai Maccabi Játékokat, a zsidó közösség jelentős sportrendezvényét.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Izraelre Magyarország stratégiai partnerként tekint, és a nemzetközi szervezetekben, köztük az ENSZ-ben is a tisztességes és kiegyensúlyozott megközelítés pártján áll az Izraelt érintő témákban, tisztességtelen és politikai motivációjú határozatokat és döntéseket soha nem támogatott.

A kormány nemrégiben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában egy közös nyilatkozatot is kezdeményezett az antiszemitizmus elleni harcról, és azt 25 ország támogatta – hangoztatta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy ez volt az első ilyen témájú dokumentum a testületben.

A külgazdasági és külügyminiszter a Rágalmazás elleni Liga (ADL), a Nagyobb Amerikai Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája (CPMAJO), az Eurázsiai Zsidóságot Támogató Nemzeti Koalíció (NCSEJ), a B’nai B’birth (Szövetség Fiai), a Zsidó Világkongresszus (WJC), az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) és a Simon Wiesenthal Központ nevű szervezetek képviselőivel folytatott megbeszéléseket New Yorkban.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp