Netanjahut nem lepte meg Trump kétállami megoldást támogató terve

„Elfogadnék egy önmagát kormányzó palesztin államot, ha a területe felett Izrael megtartaná a biztonsági ellenőrzést”, jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, amikor Donald Trump amerikai elnökkel találkozott a New York-i ENSZ-közgyűlésen.

Hozzátette: Donald Trumpnak a kétállami megoldást támogató felvetése “egyáltalán nem érte meglepetésként”, valamint hogy hajlandó lenne beleegyezni abba, hogy a palesztinok rendelkezzenek védelmi képességekkel anélkül, hogy ezzel árthatnának Izraelnek.

“A Gázai övezetet leszámítva a biztonsági ellenőrzést a Jordán folyótól nyugatra fekvő területeken a tengerig terjedően a mi kezünkben marad. Ez nem alku tárgya, nem fog megváltozni, míg én vagyok a miniszterelnök. Biztos vagyok abban, hogy minden amerikai (béke-) kezdeményezés magába foglalja ezt az elvet” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

A tanácskozáson részt vett az amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner is, akit Trump korábban egy békejavaslat elkészítésével bízott meg az izraeliek és palesztinok közötti konfliktus megoldására.

Trump szerdán kijelentette, hogy támogatja az Izrael és a majdani palesztin állam együttes létezését biztosító kétállami megoldást a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére. Hozzátette, hogy a következő két-három hónapban nyilvánosságra hozzák az új amerikai béketervet.

A palesztin vezetés régóta kifogásolja Trump által az “évszázad alkujának” nevezett izraeli-palesztin békejavaslatot, amelynek a részletei egyelőre nem ismertek. A viszonyt tovább rontotta, hogy Washington elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a leendő palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal Ciszjordániában és a Gázai övezetben, valamint az 1967-es arab-izraeli háborúban megszállt területeken alakítaná ki. (MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp