A Dreyfus-ügyről forgat filmet Roman Polanski

Vádolom lesz a címe annak a filmnek, amelyet Roman Polanski forgat a francia hadsereg hamisan megvádolt zsidó tisztjének ügyéről. A rendező szerint a film története még ma is aktuális.

Hamarosan Párizs környékén kezdik el forgatni Roman Polanski legújabb filmjét, amely a hazaárulással megvádolt zsidó származású francia tiszt, Alfred Dreyfus történetét dolgozza fel. A film címe Vádolom lesz, amit Émile Zola francia író azonos című nyílt levele ihletet. Zola ebben a levélben tiltakozott a francia köztársasági elnöknél a per igazságtalan ítélete ellen.

Alfred Dreyfus lefokozása

Polanski már 2012-ben próbálkozott összehozni az ügyről egy angol nyelvű filmet, amely inkább egy politikai thriller lett volna az eredeti tervek szerint. Ez azonban nem jött össze akkor. Az új film francia nyelvű lesz majd, a történet központjában pedig az a Georges Picquart fog kerülni, aki mint a francia titkosszolgálat vezetője bizonyítékot szerzett Dreyfus ártatlanságáról. A feljebbvalói azonban elhallgatták ezeket.

Az 1894-ben lezajlott Dreyfus-per tömeghisztériát és antiszemita pogromhangulatot váltott ki annak idején és a 19. század legnagyobb politikai válságát okozta Franciaországban, egy évtizedre két táborra osztva társadalmat. Polanski szerint a film témája ma is aktuális, hiszen egy kisebbség elleni boszorkányüldözésről, a biztonságról szóló paranoiáról, titkos katonai bíróságokról és a kontroll alatt tartott titkosszolgálatokról szól.

A filmet előreláthatóan 2020-ban mutatják majd be. A forgatókönyvet Robert Harris írta, aki már dolgozott együtt Polanskival a Szellemíró című filmen. A főbb szerepekben Jean Dujardin, Louis Garrel, Mathieu Amalric és a rendező felesége Emmanuelle Seigner lesznek láthatók.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp