Hihetjük-e, hogy Oroszország segítené Izraelt Iránnal szemben?

Vannak optimisták, akik azt hiszik,  Vlagyimir Putyin együtt fog működni Izraellel és az USA-val annak érdekében, hogy  kiszorítsa Iránt Szíria területéről. Nem ártana, ha ezek az emberek átgondolnák az álláspontjukat még egyszer. Hétfőn Oroszország bejelentette, hogy nagy hatótávolságú S-300-as rakétarendszert telepít két héten belül Szíriába.

A Kreml megerősítette a döntést, miután a szíriai légvédelmi erők lelőttek egy orosz felderítő gépet a múlt héten, amelynek következtében 15 orosz halt meg a fedélzeten. A szíriai rakétákat eredetileg olyan izraeli repülők ellen lőtték ki, amelyek iráni célpontokat támadtak Szíria területén. Az oroszok által telepítendő S-300-as rendszer sokkal pontosabb, így kisebb az esélye, hogy véletlenül orosz gépeket lőjenek le, viszont sokkal nagyobb veszélyt jelent majd az izraeli légierőre.

Izrael azért küld gépeket az szíriai légtérbe, hogy lassítsa Irán azon törekvését, hogy folyamatosan erősítse katonai jelenlétét Szíriában. Aszad szír elnök nem akadályozza meg a terjeszkedést, mert Irán és Oroszország segített neki a szíriai polgárháború megfékezésében. Irán állandó katonai bázis kialakításán dolgozik, birodalmának további terjeszkedése érdekében, és azért, hogy minél közelebbről fenyegethesse Izraelt egy következő háború kitörése esetén. Izrael viszont nem nézheti tétlenül ezt az építkezést különösen úgy, hogy a közeli Libanonban működő Hezbollah nagyjából 150000 rakétával rendelkezik.

Russia-syria-air-defense-systems-pleitgen-sot-es-vpx cnn

Russia is further aligning itself with Syria, saying that it will arm the Assad regime with sophisticated air defense systems. CNN’s Frederik Pleitgen reports.

Az USA és személyesen Benjamin Netanjahu igyekezett meggyőzni Putyint, hogy országa tartson távolságot Irántól, de nem jártak sok sikerrel. Izrael kétségtelenül törekszik majd arra, nehogy az orosz katonai erőkben kárt tegyen, de a zsidó államnak muszáj magát megvédenie az iráni fenyegetéstől. Az S-300-as rendszer telepítése Szíriába még egy indikátor, amely arra utal, hogy Putyin ártani akar az USA-nak és a szövetségeseinek.

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp