Rosenstein Tibor kapja idén a GUNDEL-DÍJAT

A szakma Kossuth-díjának számító elismeréssel kapcsolatban Rosenstein Tibor elmondta, Gundel Károly szellemében dolgozott egész életében, erre neveli a fiatalokat is, ezért tartja ezt a legértékesebbnek számtalan kitüntetése között.

Az idei Gundel Károly-díjat Rosenstein Tibornak, a budapesti Rosenstein Vendéglő tulajdonosának ítélte oda a kitüntetési bizottság – jelentette be a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. A Gundel Károly-díjat idén ötödik alkalommal osztották ki.

Rosenstein Tibor a hagyományos vendéglátás képviselőjeként éttermében a tradicionális magyar és zsidó konyhát és ízeket ötvözi, ugyanakkor követi a nemzetközi trendeket is, így válnak fogásai „rosensteinessé”. Fiával, Róberttel hosszú ideje együtt dolgozik, így a receptek apáról fiúra öröklődnek.

Rosenstein szakácsként kezdte a pályáját, majd konyhafőnök-helyettes, konyhafőnök lett, ma pedig saját éttermét vezeti. Szakmai tapasztalatokat Budapesten, a margitszigeti Nagyszállóban, a Makk Hetesben és a Harmat étteremben szerzett, majd tíz évet töltött vidéken: Cegléden és a nagykőrösi Cifra csárdában. A fővárosba visszatérve a Hársfa, az Aranyfácán és a legendás Kispipa konyhafőnöke volt. Aztán 1990-ben saját lábra állt, előbb megnyitotta a talponálló Kürtős ételbárt, majd hat évvel később a Rosenstein vendéglőt a VIII. kerületi Mosonyi utcában, annak szellemében, hogy „az étterem nemcsak lakomahely, hanem a lélek és a szellem feltöltődési helye is egyben”. Bár az első évben titkos volt a telefonszámuk, és a kézről kézre járó névjegykártya volt az ajánlójuk, már a második hónapban telt házzal működtek.

Rosenstein Tibor egy korább kitüntetése kapcsán úgy nyilatkozott, mélyen hisz abban, hogy lehet és érdemes is sokat dolgozni. “Megéri szorgalmasan, nagy kitartással, lépésről lépésre fölépíteni egy éttermet, de a siker egyik eleme a biztos családi háttér kell, hogy legyen – ebben nekem szerencsére részem van. Biztos vagyok benne, hogy így jutottunk el odáig, hogy egyformán elismer bennünket a Vendég és a szakma is.”

Rosenstein család

A kitüntetési bizottság 17 tagja – tizenhárom szakmai szervezet, a Gundel család egy tagja, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy-egy fő képviseletében –, tizenegy jelölt közül választotta ki azt a gasztronómiai szakembert, akit méltónak talált a szakma „Kossuth-díjára”.

A vendéglős elmondta, a számtalan kitüntetése között azért tartja ezt a legértékesebbnek, mert Gundel Károly szellemében dolgozott egész életében, erre neveli a fiatalokat, köztük saját fiát is.

A korábbi években hárman kapták meg  a kitüntetést (elsőként Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és posztumusz Draveczky Balázs), de tavaly már csak egy ember , Csapody Balázs, hogy emeljék a díj értékét.

A Gundel Károly-díj ünnepélyes átadása a hagyományos Magyar Vendéglátók Ipartestülete gálaebéden kerül sor az ÖbölHáz Rendezvényközpontban 2018. november 25-én.

Interjú Rosenstein Tiborral a Dining Guide-on:

“A legfontosabb, hogy nem szabad elszállni”

Idén a Volkswagen Dining Guide Év Étterme gálán egy nagyon különleges díjat is átadtunk: életmű díjat kapott Rosenstein Tibor. Sokszor beszélgettünk már vele, ami mindig nagy öröm, de az a legjobb, hogy még mindig tud újat mondani. Ezúttal pályája legjeiről kérdeztük.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp