Nem épül meg időben a Maccabi Európa Játékokra tervezett sportközpont

A Miniszterelnökség közleményt adott ki arról, hogy nem fog elkészülni a Maccabi Európai Játékok központi helyszínének szánt sportközpont. Így aztán az odatervezett versenyszámokat más helyszíneken, már „meglévő világszínvonalú budapesti sportlétesítményekben” rendezik majd meg.

„A Maccabi Vívó- és Atlétikai Club, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az MTK Budapest közös pályázatával Budapest nyerte el Európa legnagyobb zsidó sporteseményének, a 2019-es 15. Maccabi Európa Játékok rendezési jogát. A 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon zajló nemzetközi sportesemény helyszínei már meglévő, világszínvonalú budapesti sportlétesítmények lesznek, a tervezett” – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Az eredeti elképzelések szerint a Maccabi Európa Játékok központi helyszínét adó sportkomplexum tervezésére kiírt pályázat nyertesének egyik látványterve (Fotó: epiteszforum.hu)

A Miniszterelnökség szerint a csúszás oka az volt, hogy a tervezett új sportkomplexum kivitelezőjének kiválasztására irányuló közbeszerzési pályázat eredménytelen lett, mivel a beérkezett ajánlatok közül a legalacsonyabb értékű is több mint duplája volt a fejlesztés megvalósítására biztosított 30 milliárd forintos költségvetési forrásnak. Miután a pályázat ezzel már második alkalommal lett eredménytelen, így semmi esély nem maradt arra, hogy a játékok jövő évi kezdetére elkészüljön a sportközpont.

A jelenlegi elképzelések szerint a tervezett Kerepesi úti helyszínen a Maccabi Játékok ideje alatt egy Maccabi Falu elnevezésű létesítmény fog majd működni. Ebben éremosztó ünnepségek, kulturális események lesznek, illetve kikapcsolódást és vendéglátást fog biztosítani a résztvevők számára.

A végleges helyszínekről a szervezőknek jövő év januárjáig kell tájékoztatni az Európai Maccabi Szövetséget, de az MTK ezt már idén megteszi, együttműködve a sportért felelős államtitkárral. A közleményben arról is írnak, hogy a szervezők egyetértettek a kormány döntésével, mivel így elkerülik a kivitelezéssel járó kockázatot, és ezáltal biztonságosabbá válik a Maccabi Európa Játékok eredményes megrendezése.

„Egyszerűen jobb pályázatot adtunk be” – Kibic Magazin

Az Európai Maccabi Szövetség nemrég úgy döntött, hogy 2019-ben Budapesten kerül megrendezésre az Európai Maccabi Játékok elnevezésű sportesemény. A kormány 2,1 milliárd forinttal támogatja a rendezvényt, amelyre akár több ezer zsidó sportoló is érkezhet. A pályázatról, a szervezésről, a politikai kapcsolatokról és a jövőbeni tervekről Jusztin Ádámot, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnökét kérdeztük.

„A tervezett MTK Sportpark edző- és versenyközpont megvalósítását a Kormány továbbra is támogatja, az erre biztosított költségvetési forrást e célra kell felhasználni, és a Kormány úgy döntött, hogy az MTK Sportpark fejlesztését a korábban megítélt állami támogatásból, építtetőként az MTK Sportegyesület valósítsa meg. A fejlesztés részeként épülnek meg a hazai zsidó közösség használatába kerülő sportlétesítmények is” – írja a közlemény. 

Idén júliusban Stern Péter halálával komoly veszteség érte a Maccabi Európa Játékok szervezőit. Stern vezette ugyanis a lebonyolításért felelős EMG2019 Sport Szervezői Kft. nevű céget. Halálát követően a szervezők azt közölték, hogy egy kis időre leállnak annak érdekében, hogy újra tudják osztani a feladatokat. 

Elhunyt a jövő évi zsidó olimpiát szervező cég egyik vezetője – Kibic Magazin

Hosszan tartó, súlyos betegség után, szerda délután 48 éves korában elhunyt Stern Péter, az MTK Baráti kör elnöke. Stern Péter egyben a jövő évi Maccabi

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp