AirBnB szukotra – Itt a sátor-megosztó alkalmazás

Az Open Sukkah elnevezésű applikáció segítségével szinte bárhol a világon található olyan szukoti sátor, amely szívesen vendégül látja a pihenni vágyókat. Csak be kell jelentkezni, mint az AirBnB-n.

A szukot nyolc napos ünnepét sok zsidó utazással, kirándulással tölti, és néha bizony mindenkinek jól esik megpihenni egy-egy ilyen kiruccanás alkalmával. Mivel azonban éppen a sátrak ünnepe van, az ilyen megállókat a legjobb lenne egy szukában, vagyis a hagyományos ünnepi sátorban megejteni. Az ilyen sátrak felkutatása imseretlen helyeken sokszor nem egy egyszerű feladat. Főleg, ha olyan szukoti sátrakat keresünk, ahol az idegeneket is szívesen vendégül látják.

Megosztott szukoti sátrak az Open Sukkah alkalmazáson

Az Open Sukkah elnevezésű alkalmazás pont az ilyen esetekre lett kitalálva. A kanadai-izraeli mérnök, Aaron Taylor által kifejlesztett applikációban ugyanis egy térképre kerülnek fel azok a sátrak, amelyekben szívesen látnak vendégül akár vadidegeneket is. A térképre bárki felrakhatja a saját szukoti sátrát, címmel vagy valamilyen elérhetőséggel, hogy a kirándulók előzetes bejelentkezést követően könnyen megtalálhassák annak helyét.

Az így megosztott sátrakkal egyrészt a szukában ülés micváját, jócselekedetét is teljesítik az oda betérő zsidók, másrészt pedig a sátor tulajdonosa a vendégfogadás micvájának tehet eleget. Arról nem is beszélve, hogy az applikáció könnyedén összehozhat a világ különböző pontjain élő zsidókat.

Az alkalmazásban megosztott sátrak száma napról napra emelkedik, jelenleg valamivel több mint 100 szuká elérhető világszerte. A legtöbb idegeneket is fogadó szukoti sátor nem meglepő módon Izraelben és az Egyesült Államokban található, de Ausztráliában, Dél-Afrikában, Litvániában vagy éppen Vietnamban is akad egy-egy olyan szuká, amely tulajdonosa szívesen látja az odalátogatókat.

Magyarországról a cikk megírásának idején még egyetlen sátor sem került megosztásra.

(Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp