A holokauszt és az antiszemitizmus több Oscar-díjra jelölt film fókuszában

A legjobb idegennyelvű film díjára jelölt alkotások közül több is a holokauszttal, illetve az antiszemitizmussal foglalkozik. Izrael pedig egy nálunk is bemutatott filmet küldött az Oscar-díjért folyó versenyre.

Magyarország a 2016-ban Oscar-díjat kapott Saul fia rendezőjének, Nemes-Jeles Andrásnak Napszállta című filmjét küldi a jövő évi Oscarra. Míg a Saul fia egyértelműen a holokausztról szóló történet volt, addig a Napszállta maximum csak sugallja, hogy a főszereplő által keresett Leiter-család esetleg zsidók lehetnek.

Több európai ország azonban olyan alkotást jelölt idén a legjobb idegennyelvű film kategóriába, amely a holokauszt vagy éppen az antiszemitizmus témájával foglalkozik. A kiemelkedően magas költségvetésű orosz Sobibor például a hírhedt haláltáborból 1943-ban megszökött zsidó és orosz foglyok történetét meséli el.

A hollandok Az ellenálló bankár című jelöltje pedig arról a Walraven van Hall nevű bankárról szól, aki Hollandia náci megszállásának idején az ellenállást pénzelte, többek között a zsidók megmentése érdekében. Ezért a tevékenységéért Van Hall később megkapta a Világ Igaza elismerést Izraelben.

Ausztria a zsidó származású osztrák rendező, Ruth Beckermann A Waldheim keringő című életrajzi drámáját nevezte az Oscar-díjra. A film az ENSZ korábbi főtitkárának Kurt Waldheimnek az életét mutatja be, különös tekintettel arra a vitára, amely Waldheim II. világháborús közreműködése kapcsán alakult ki.

Az Engem nem érdekel, ha barbárokként süllyedünk el a történelemben című román film egy színházi rendezőről szól, aki az odesszai zsidók ezreit lemészároló román csapatok rémtetteiről próbál színdarabot készíteni. A Szlovákia által nevezett A tolmácsban pedig egy zsidó férfi szeretné megtalálni azt a náci tisztet, aki megölhette a szüleit.

A svájci Eldorádó című film inkább már a mai Európába érkező bevándorlók nehézségeit mutatja be, amit viszont párhuzamba állít a II. világháború menekültjei, köztük sok zsidó által megtapasztaltakkal.

Az idegennyelvű Oscarra Izrael is jelölt filmet, méghozzá a tavaly a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon is bemutatott A cukrász című alkotást. A filmben egy német cukrász Jeruzsálembe utazik, hogy ott megkeresse a halott szeretője feleségét és gyerekét. Izraelnek ez lesz az 51. Oscar-jelölése, eddig tíz alkalommal került izraeli film a végső jelöltek közé, nyerni azonban még sosem sikerült.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp