A Sorsok Háza miatt feszültek egymásnak európai zsidó szervezetek vezetői

A Mazsihiszt támogató Európai Zsidó Kongresszus vezetője Köves Slomóval került szóváltásba, mire az Európai Zsidó Szövetség chabados vezetője védelmébe vette a magyar rabbit.

A Szombat a Times of Israel cikke alapján számol be arról, hogy Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke a Sorsok Háza legutóbbi fejleményei kapcsán adott ki közleményt. Ebben Kantor arról ír, hogy az intézményt átvevő EMIH nem rendelkezik magyarországi hagyományokkal és gyökerekkel, és csak erkölcsi hajlékonysága miatt lett a kormányzat kedvence. A helyi zsidóságot pedig nem képviseli.

Jövőre megnyitják a Sorsok Házát, az EMIH veszi át az intézményt – Kibic Magazin

Az EMIH lesz a nagy vitákat kiváltó Sorsok Háza tulajdonosa és üzemeltetője. A három évvel ezelőtt elkészült intézmény többek között a Mazsihisz tiltakozása miatt nem nyithatott ki eddig. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lesz a jövőre megnyílóSorsok Háza emlékközpont tulajdonosa és üzemeltetője – jelentette be egy ma reggeli sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kantor szerint a holokauszt emléke nem játékszer, hogy azzal a politikai cimborákat jutalmazzák. Az EJC elnöke úgy látja, hogy a magyar kormány célja nem más, mint a holokauszt tisztára mosdatása, ami nem méltó egy EU-tagállamhoz.

Az EJC elnökének Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija válaszolt. Köves minden hájjal megkent oligarchának nevezte Kantort, akinek fogalma sincs a magyar történelemről. A rabbi szerint Kantor egy posztszovjet oligarcha, aki rajta van az Egyesült Államok szankciós listáján. Az EJC-ben viselt tisztségét is csak vagyonának és befolyásának köszönheti. Köves Slomó úgy véli, Kantor arra is képes, hogy a holokauszt áldozatainak emlékét tiporja és beavatkozzon a magyarországi zsidó ügyekbe.

A vitában Köves Slomóhoz csatlakozott Menachem Margolin rabbi, a chabad-közeli European Jewish Association (Európai Zsidó Szövetség) vezetője is. Margolin az EJC és Kantor nyilatkozatából arra a következtetésre jutott, hogy a szervezet és annak vezetője elrugaszkodtak a zsidó közösségtől és a tényektől egyaránt.

Köves Slomónak aztán az EJC szóvivője válaszolt, aki csalódását fejezte ki amiatt, hogy egy rabbi jom kipur előestéjén gonosz szóbeszédbe bocsátkozik és hitsorstársát támadja. Az EJC és demokratikusan megválasztott vezetősége pedig kiáll a Mazsihisz mint a magyarországi zsidóságot képviselő szervezet mellett.

Kinek van igaza?

További szavazások

Betöltés ... Betöltés ...

A Mazsihisz szerint az EMIH törekvése szembe megy a magyar zsidóság értékrendjével – Kibic Magazin

A Mazsihisz elhatárolódik a Sorsok Háza koncepciójától és inkább egy 10 millió forintos pályázati keretet különít el, hogy segítse a kutatók és civil szervezetek munkáját. Köves Slomó úgy véli a Sorsok Háza kapcsán kialakult diskurzust nem kellene egy zsidó hitközségi konfliktus martalékává válni.

(Szombat)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp