A Mazsihisz több, az EMIH kevesebb egy százalékos felajánlást kapott idén

Kijöttek az idei 1%-os adófelajánlások eredményei. A zsidó felekezeteknek összességében idén kevesebben ajánlották fel adójuk egy százalékát a tavalyihoz képest, de a kibices szervezetek többsége sem járt jól ebben az évben.

A múlt héten adta ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a legfrissebb kimutatást az 1%-os felajánlásokról, amelyeket az adózók az egyházaknak és civil szervezetek számára ajánlottak fel. A 2011-es egyházügyi törvény három zsidó felekezetet tart számon. Ezek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), így a zsidó hitközségek közül csak ez a három jogosult az egyházi 1% gyűjtésére.

A zsidó felekezetek számára felajánlott 1% megoszlása 2018-ban:

A most nyilvánosságra hozott adatok szerint a zsidó felekezeteknek ebben az évben összesen 10 539-en ajánlották fel adójuk egy százalékát. Ez valamivel kevesebb a tavalyi évhez képest, akkor ugyanis 10 830-an gondolták úgy, hogy valamelyik zsidó hitközséget érdemes támogatniuk. A zsidó felekezeteknek egy százalékot felajánlók száma az utóbbi években folyamatosan emelkedett, ezért a mostani három százalék köröli csökkenés némileg meglepőnek mondható.

Az 1%-os felajánlások már évek óta a Mazsihisz és az EMIH közötti számháború részét képezik. Mivel egyelőre nincs pontosabb számadat arra vonatkozólag, hogy melyik hitközségnek mekkora a támogatottsága a hazai zsidóság körében, ezért évről évre az egy százalékot felajánlók száma alapján próbálják megítélni, hogy a Mazsihisz vagy az EMIH tudhat maga mögött nagyobb támogató közösséget. Sok múlik azonban az 1%-os kampányok sikerességén is.

Idén a Mazsihisz számára 8268 adózó ajánlott fel egyházi 1%-ot, míg az EMIH 2048 felajánlást kapott, a MAOIH-nek pedig 223-an utaltatták át adójuk egy százalékát. Ezzel a Mazsihisz 56 411 460 forinttal, az EMIH 10 765 052 forinttal, a MAOIH pedig 2 089 916 forinttal gazdagodhatott.

Az ortodoxok a tavalyihoz képest csupán 10 darab felajánlót vesztettek, az EMIH azonban ennél komolyabb, 20 százalék körüli csökkenést tudhat magáénak. Köves Slomóékhoz tavaly ugyanis 2572 felajánlás érkezett, és a mostanival együtt az EMIH az elmúlt két évben már több mint 800 támogatót veszített.

1%-os felajánlások a zsidó felekezetek részére 2012 és 2018 között:

A Mazsihisznél ezzel szemben 2017-hez képest némi növekedésnek örülhetnek, hiszen idén három százalékkal többen ajánlották fel számukra az egyházi 1%-ot. A Mazsihisz az elmúlt évek adatai alapján évről évre stabilan növeli a támogatói számát. Ehhez hozzátartozik, hogy a két zsidó reform közösség támogatói is rendszerint a Mazsihisznek ajánlják fel az egy százalékukat.

A Bét Orim és a Szim Salom ugyanis 2011 óta nem jogosult az egyházi 1% gyűjtésére. Ez a reformoknak egyenként évi 2-3 millió forint körüli kiesést jelent. A két reform közösség az egyesületén keresztül azért gyűjtheti a civil szervezeteknek felajánlható egy százalékot, ebben a kategóriában azonban sokkal nehezebb érvényesülni. Idén például több mint 27 ezer ilyen szervezet próbálta meggyőzni az adózókat, hogy őket lenne érdemes inkább támogatni.

A Kibic Szövetséghez tartozó szervezeteknek ebben az évben összesen 767 személy ajánlotta fel adójának egy százalékát. A legtöbb felajánlás a két iskolának, a Laudernek (217) és a Scheibernek (125) érkezett, illetve a Bálint Házat, a Judafestet és több más projektet vivő Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány kapott még nagyobb számú (132) felajánlást. Míg az iskoláknál azért valamennyire adott, hogy a szülők egy része annak az intézménynek fogja felajánlani az 1%-ot, ahol a gyermeke tanul, addig a többi alapítványnak és egyesületnek nehezebb dolga van a gyermekrák alapítványok és a kormány támadásai miatt a reflektorfénybe került civil szervezetek között.

1%-os felajánlások a Kibic Szövetség szervezetei részére 2018-ban:

A Kibic Magazinban ugyan egy külön oldalon gyűjtöttük össze azokat a szövetséghez tartozó szervezeteket, amelyek gyűjtenek egy százalékos felajánlásokat. Egyes szervezetek pedig külön hirdetésben is próbálták felhívni az adózók figyelmét saját tevékenységükre. Néhány szervezetnél emelkedés mutatkozott a felajánlók számában, de volt olyan szervezet is, ahol jelentősen csökkent ez a szám a tavalyi felajánlásokhoz képest. Összességében azonban idén 22 százalékkal kevesebben ajánlották fel kibices civil szervezeteknek adójuk egy százalékát, mint az elmúlt évben.

1 százalék – Kibic Magazin

Mindenki 1ért – 1% mindenkiért! A Kibic Szövetség jelenleg 23 zsidó civil szervezetet tudhat tagjai között. Ezen szervezetek működése, fennmaradása szempontjából igen fontos forrás a személyi jövedelemadó civil kezdeményezések számára felajánlható 1%-a. Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik ezt az 1%-ot zsidó civil szervezetek támogatására szánnák.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp