Frölich Róbert: Felszabadítani a szikrákat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen. Támogasd te is Magyarország egyetlen civil zsidó szövetségét és magazinját.

    Támogatom»

Nincs Jajm Kippur engesztelés nélkül. Nincs változás változatlansággal. És nincs változás, anélkül, hogy magunkon is változtassunk. Ez a tökéletes időpont, hogy megtegyük. Frölich Róbert főrabbi gondolatai Jom Kipur alkalmából.

Mielőtt tér és idő lett volna, I.ten volt, és csak Ő létezett. I.ten jelenléte mindenüttvaló és végtelen volt. Annak érdekében, hogy a teremtés létrejöhessen, I.tennek össze kellett húznia magát, helyet kellett adnia egy apró pontnak – annak, ami nem Ő. Ez a kis pont a teremtés, az univerzum, ahogy mi ma ismerjük. Ebben az újonnan létrehozott univerzumban I.ten tíz tartályt hozott létre, hogy az i.teni fényt tartalmazzák. De egy váratlan kozmikus katasztrófa történt: a tartályok nem tudták elviselni az i.teni fény erejét. Az edények megsemmisültek, az i.teni fény szétszóródott és elveszett. Az eredeti i.teni fényből fennmaradt szikrák az anyag világában fogságba kerültek. A tökéletes univerzum helyett, melyet I.ten eredetileg tervezett, törött világot kaptunk, megkaptuk a “megrongálódott edények” világát. Ez a kozmikus baleset az emberi szenvedés és az összes gonosz oka, amely a világban létezik. A világegyetem gyermekeként tükrözzük az univerzumot. A kabbala azt is tanítja, hogy a bennünk létező gonoszság és diszharmónia, a tökéletlenség és a roncsolás is ennek a kozmikus balesetnek eredménye. Nekünk mintegy kötelességünk, hogy javítsunk a világon. Közismert fogalom: tikkun olám, a világ megjavítása.

Mi, a kis pontok a csillagokhoz képest, hogyan javíthatjuk meg a világegyetemet?

Fel kell szabadítanunk a szikrákat, a csapdába esett fénysugarakat, és vissza kell juttatnunk eredeti gyökereikhez. Hogyan?

Három olyan fogalmat kell eltüntetnünk, melyek tönkreteszik világunkat: harag, beszűkült gondolkodás, bosszúállás.

Miért a haragot? Mert túl sok van belőle a levegőben, szinte belélegezzük. Túl gyakran és túl gyorsan leszünk dühösek. Győzzük le a dühöt, s békésebbé válik világunk.

Miért a beszűkült gondolkodást? Mert a beszűkült gondolkodás kihat minden percünkre. Csak magunkra figyelünk, csak a saját véleményünk a fontos. Hallgassunk meg másokat is, figyeljünk mások véleményére, fogadjuk el mások jó gondolatait, s teljesebbé válik világunk.

Miért a bosszúvágyat? Mert még mindig része a mindennapjainknak. Fenyegetéseket és ultimátumokat adunk ki. Könnyen tudunk másokat hibáztatni és bennük hibát találni, majd a vélt vagy akár valós sérelmekért revansot akarunk venni. Tanuljunk meg felülemelkedni, s a bosszúvágy legyőzésével szelídebbé válik világunk.

Fel kell szabadítanunk a szikrákat. Meg kell tisztulnunk e három karakterhibától, és türelemmel, nyitottsággal és megbocsátással kell felváltanunk őket.

Nincs Jajm Kippur engesztelés nélkül. Nincs változás változatlansággal. És nincs változás, anélkül, hogy magunkon is változtassunk. Ez a tökéletes időpont, hogy megtegyük.

És a változás nem mindig olyan nehéz, mint amilyennek gondolnánk. A változás csak akkor nehéz, ha a bűntudat motiválja. A változás könnyedén megvalósítható, ha inspirál minket a gondolat, hogy azzá a jó emberré tudunk válni, akik mindig is akartunk lenni.

Jajm Kippur. A világegyetem felhív bennünket, hogy vegyünk részt a tikkun olam feladataiban és munkáiban. Az univerzum felszólít bennünket, hogy szabadítsuk hát ki a szikrákat és hozzunk végre gyógyulást a világnak, magunknak, az univerzumnak.

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp