Frölich Róbert: Felszabadítani a szikrákat

Nincs Jajm Kippur engesztelés nélkül. Nincs változás változatlansággal. És nincs változás, anélkül, hogy magunkon is változtassunk. Ez a tökéletes időpont, hogy megtegyük. Frölich Róbert főrabbi gondolatai Jom Kipur alkalmából.

Mielőtt tér és idő lett volna, I.ten volt, és csak Ő létezett. I.ten jelenléte mindenüttvaló és végtelen volt. Annak érdekében, hogy a teremtés létrejöhessen, I.tennek össze kellett húznia magát, helyet kellett adnia egy apró pontnak – annak, ami nem Ő. Ez a kis pont a teremtés, az univerzum, ahogy mi ma ismerjük. Ebben az újonnan létrehozott univerzumban I.ten tíz tartályt hozott létre, hogy az i.teni fényt tartalmazzák. De egy váratlan kozmikus katasztrófa történt: a tartályok nem tudták elviselni az i.teni fény erejét. Az edények megsemmisültek, az i.teni fény szétszóródott és elveszett. Az eredeti i.teni fényből fennmaradt szikrák az anyag világában fogságba kerültek. A tökéletes univerzum helyett, melyet I.ten eredetileg tervezett, törött világot kaptunk, megkaptuk a “megrongálódott edények” világát. Ez a kozmikus baleset az emberi szenvedés és az összes gonosz oka, amely a világban létezik. A világegyetem gyermekeként tükrözzük az univerzumot. A kabbala azt is tanítja, hogy a bennünk létező gonoszság és diszharmónia, a tökéletlenség és a roncsolás is ennek a kozmikus balesetnek eredménye. Nekünk mintegy kötelességünk, hogy javítsunk a világon. Közismert fogalom: tikkun olám, a világ megjavítása.

Mi, a kis pontok a csillagokhoz képest, hogyan javíthatjuk meg a világegyetemet?

Fel kell szabadítanunk a szikrákat, a csapdába esett fénysugarakat, és vissza kell juttatnunk eredeti gyökereikhez. Hogyan?

Három olyan fogalmat kell eltüntetnünk, melyek tönkreteszik világunkat: harag, beszűkült gondolkodás, bosszúállás.

Miért a haragot? Mert túl sok van belőle a levegőben, szinte belélegezzük. Túl gyakran és túl gyorsan leszünk dühösek. Győzzük le a dühöt, s békésebbé válik világunk.

Miért a beszűkült gondolkodást? Mert a beszűkült gondolkodás kihat minden percünkre. Csak magunkra figyelünk, csak a saját véleményünk a fontos. Hallgassunk meg másokat is, figyeljünk mások véleményére, fogadjuk el mások jó gondolatait, s teljesebbé válik világunk.

Miért a bosszúvágyat? Mert még mindig része a mindennapjainknak. Fenyegetéseket és ultimátumokat adunk ki. Könnyen tudunk másokat hibáztatni és bennük hibát találni, majd a vélt vagy akár valós sérelmekért revansot akarunk venni. Tanuljunk meg felülemelkedni, s a bosszúvágy legyőzésével szelídebbé válik világunk.

Fel kell szabadítanunk a szikrákat. Meg kell tisztulnunk e három karakterhibától, és türelemmel, nyitottsággal és megbocsátással kell felváltanunk őket.

Nincs Jajm Kippur engesztelés nélkül. Nincs változás változatlansággal. És nincs változás, anélkül, hogy magunkon is változtassunk. Ez a tökéletes időpont, hogy megtegyük.

És a változás nem mindig olyan nehéz, mint amilyennek gondolnánk. A változás csak akkor nehéz, ha a bűntudat motiválja. A változás könnyedén megvalósítható, ha inspirál minket a gondolat, hogy azzá a jó emberré tudunk válni, akik mindig is akartunk lenni.

Jajm Kippur. A világegyetem felhív bennünket, hogy vegyünk részt a tikkun olam feladataiban és munkáiban. Az univerzum felszólít bennünket, hogy szabadítsuk hát ki a szikrákat és hozzunk végre gyógyulást a világnak, magunknak, az univerzumnak.

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp