Telt házas koncerttel ünnepelték a 130 éves Frankel zsinagógát

Születésnapi koncerttel ünnepelték meg a Frankel Leó úti zsinagóga felszentelésének 130. évfordulóját. A budai imaház a neológ zsidóság történetének egyik legfontosabb épületévé vált.

130 évvel ezelőtt, 1888. augusztus 8-án szentelték fel a Frankel Leó úti zsinagógát. Ebből az alkalomból nagyszabású ünnepséget rendezett a zsinagóga közössége – olvasható a mazsihsz.hu beszámolójában. A három ünnepi beszédet születésnap koncert követte, amelyen zsidó örökzöldek, különböző világslágerek hangzottak el héber és magyar nyelven.

A Frankelt eredetileg nem vették körbe lakóépületek, a zsinagógát szabad térbe építették, bejárata pedig a Zsigmond utcából nyílt. A mintegy négyszáz fő befogadására alkalmas épületet Fellner Sándor tervezte francia gót stílusban. A hatemeletes bérházat csak 1928-ban építették köré, a zsinagóga bejáratát azóta csak lakóház vasrácsos bejáratán keresztül lehet megközelíteni.

A Frankel Leó úti zsinagóga a neológ zsidóság történetének egyik legfontosabb épületévé vált, ahol nagy rabbik és kántorok sora szolgált – írja a Mazsihisz-portál. Az imaház jelenlegi rabbija Verő Tamás, a kántori feladatokat pedig Nógrádi Gergely látják el, aki az ünnepi koncerten is fellépett.

A Frankel zsinagóga is a Budapest100 hétvégi programjában – Kibic Magazin

A Budapest100 nyitott házak hétvégéjének idén a rakpart lesz a témája, a sok izgalmas épület között a Frankel Leó utcai zsinagóga is felbukkan.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp