Még rálőtt támadójára mielőtt összeesett a késes merénylet izraeli áldozata

Halálra késelt egy tizenhat éves palesztin fiatal egy izraeli-amerikai kettős állampolgárt Ciszjordániában, Gus Ecion bevásárlóközpontjánál. Az áldozat egy ismert Izrael-párti aktivista volt.

A késelés áldozata, Ari Fuld negyvenöt éves, négygyermekes apa, az Efrat nevű ciszjordániai zsidó település lakója futni kezdett támadója után, rálőtt, majd összeesett, és kórházba szállítása közben belehalt sérüléseibe. A palesztin késelőt többen is üldözőbe vették, megsebesítették, elfogták, majd rendőri kísérettel kórházba vitték.

Ari Fuld

Ari Fuld ismert Izrael-párti aktivista volt, aki a közösségi médiában rendszeresen posztolt Izrael az izraeli hadsereg mellett kiálló szövegeket. Fuld az izraeli katonákat segítő Standing Together nevű civilszervezetnél dolgozott, valamint tagja volt a jobboldali vallásos-cionista mozgalmat képviselő Ichud HaLeumi (Nemzeti Egység) pártnak. 

A merénylő a Jatta nevű palesztin falu lakója, s családja figyelmeztette a palesztin és az izraeli biztonságiakat, hogy terrorakcióra készülhet, mert vasárnap nem jelent meg az iskolában. Azt még vizsgálják, hogy a támadás elkövetője véletlenszerűen választotta ki áldozatát, vagy tudatában volt Fuld Izrael-párti tevékenységének, és célzottan őt akarta meggyilkolni.

A merényletet elítélte Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Reuven Rivlin államelnök mellett David Friedmann, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is. A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet szóvivője üdvözölte a palesztin késes támadást.

Ari Fuld temetésén tegnap este több ezren vettek részt. A temetést megelőzően Benjámin Netanjahu és Naftali Bennett oktatási miniszter felkeresték Fuld családját, hogy személyesen nyilvánítsák ki részvétüket. Az izraeli hadsereg a mai napon előkészületeket tett a merénylő házának lerombolásához.

A közelmúltban több terrortámadást hajtottak végre ebben a térségben. 2015 óta a palesztinok több mint 50 izraelit öltek meg, valamint két amerikai és egy brit turistát. Az izraeli biztonsági erők több mint 260 palesztinnal végeztek, amikor ez utóbbiak késelős, fegyveres és gázolásos merényleteket hajtottak végre.

Izraeli terrorhullám: Az a legrosszabb, hogy nem látni a végét – Kibic Magazin

Izraelben az elmúlt hónapban 75 merényletet hajtottak végre palesztin terroristák, ebből 55 késelős támadás volt. A merényletsorozat miatt az izraeliek sokkal elővigyázatosabban kénytelenek élni, kevésbé érzik magukat biztonságban, nem mernek kimenni az utcára, felszállni egy buszra, és ezzel a terrorakciók részben már el is érték a céljukat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp